Maker Youtube-video gedood

De afgelopen week waren er bloedige confrontaties in de Mexicaanse staat Zacatecas in het centrale deel van Mexico. Er waren gevechten tussen Los Zetas en het Golf-kartel onderling en met eenheden van de Mexicaanse Marine. Zeker meer dan 12 mensen werden gedood. Op Youtube zijn beelden uitgelekt van soldaten van een kartel in westelijk Mexico. Kijken na de break.

Radioverkeer

De beelden tonen jonge leden van een criminele groep in de westelijke kuststaat Michoacán. Uit de beelden en uit informatie die op Facebook werd gezet blijkt dat de mannen op het punt staan aan een bepaalde actie deel te nemen. Een "Cheyenne" staat te wachten 'de mooiste van het kartel'. De groep krijgt orders middels radioverkeer. Opvallend is dat de wapens weliswaar zijn uitgereikt, maar dat net als bij echte militairen op een basis, de munitie pas wordt uitgereikt als de actie begint bij vertrek.

Afpersen

Volgens de Facebook-pagina Valor por Michoacán (Moed voor Michoacán) is de oudere man in het helderblauwe shirt Federico Gonzáles alias "el Lico", de baas van een bepaald gebied in Michoacán. De groep zou zich bezig houden met afnemen van grond van boeren, ontvoeren van jonge meisjes en afpersen van burgers, en onder bescherming staan van de gemeentelijke politie in het gebied.

Gedood

Tijdens het filmen vertellen de leden van de groep hun nummercode en die van de auto, die worden gebruikt tijdens het coördineren van acties via de radio. Op de achtergrond maakt iemand een opmerking over het filmen. Op de Facebookpagina staat vermeld dat de maker van de video (ene Venado) hierom onlangs is gedood. 

{youtube}FyFXoAmMPCQ{/youtube}

 

{youtube}SWkrhK0AB9A{/youtube}