Natalee en de onbekende dader

Joran heeft „hét” toch wel gedaan? Een veel gehoorde reactie, nadat de film van Brandpunt Reporter twee weken geleden aantoonde dat er meer mogelijke verdachten zijn in de verdwijningszaak van Natalee Holloway. In het net verschenen boek Dossier Holloway wordt duidelijk dat er vrijwel zeker onbekenden bij de verdwijning betrokken moeten zijn geweest. 

Door @Wim van de Pol

Leugens

Joran en de broers Kalpoe hebben leugens verteld en verzwijgen iets. In boek Dossier Holloway is precies te lezen hoe die leugens in elkaar steken en waarom het zeker is dat zij ook meer weten over de verdwijning. In het boek zijn hun verklaringen (en van andere verdachten en getuigen) grotendeels letterlijk opgenomen.

Communicatie

In het boek is te lezen hoe de verklaringen van de drie jongens steeds veranderen, en ook waaróm. Joran moet bijvoorbeeld zijn verhaal steeds bijstellen omdat de politie hem confronteert met gegevens over telefoon- en computercommunicatie. En Joran wordt als gevolg van een blunder van de politie getipt over kennis die de politie al heeft.

Samen zwijgen

Het boek ontvouwt voor het eerst hoe er tussen de drie jongens met wie Natalee meeging een conflict ontstond. Uit geheime opnames die de politie maakte tijdens vervoer van de drie jongens blijkt dat ze elkaar er graag bij wilden lappen en daar ook mee dreigden. Maar ze deden dit niet. Er is sprake van een zogeheten prisoners dilemma: het belang samen te zwijgen was kennelijk groter dan elkaar te beschuldigen en daarmee de waarheid te onthullen. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De conclusie is dat ze alledrie iets belastends hebben gedaan. Het boek schetst welke mogelijkheden er waren voor het wegmaken van Natalee Holloway, gegeven het schaarse harde bewijs. Er is de telecommunicatie – b.v. een nachtelijk gesprek tussen Deepak en Joran. In het boek zijn de rijtijden tussen verschillende sleutellocaties uitgerekend. En er is ook de verklaring van een tuinman die zegt 's nachts de auto van de Kalpoe's te hebben gezien.

 

Joran en de Kalpoe’s zeggen dat Joran en Natalee na 01.30 zijn afgezet op het strand naast het Marriott Hotel, bij de Fisherman's Huts. Met het verschil dat Joran zegt dat Deepak hem daar nog heeft opgehaald.

Er zijn sterke aanwijzingen dat de uiteindelijke versie van geen van de drie jongens niet klopt. Een conclusie in het boek is dat op basis van rijtijden, telecomdata en de verklaring van de tuinman Natalee daar weliswaar op het strand kan zijn geweest, maar later op de nacht, en dat ze toen mogelijk al was overleden.

Weggemaakt

 Dossier Holloway  toont ook aan dat gegeven het harde bewijs het onwaarschijnlijk is dat het lichaam van het meisje zonder hulp van anderen is weggemaakt. Het moet ofwel ergens op een particulier terrein zijn begraven, ofwel buitengaats zijn gebracht met een bootje. Mogelijke verdachten, die ook in de uitzending van KRO Reporter zijn genoemd, zoals Steve C., of de mysterieuze aanrander, komen dan in beeld.