‘Nauwelijks kandidaten voor politiechef’

Er zijn nauwelijks kandidaten die de opgestapte politiechef Gerard Bouman (foto) willen opvolgen. Dat meldt het AD op basis van ingewijden. De politie kampt met financiële problemen en de reorganisatie naar de Nationale Politie levert ook de nodige problemen op.

Dat is volgens de krant dan ook de reden dat veel politieagenten de functie niet zien zitten. Er zou achter de schermen al maanden worden gezocht naar een nieuwe topman. Volgens Frank Giltay, voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad, wachten veel kandidaten op de financiële doorrekening die het ministerie van Veiligheid en Justitie onlangs aankondigde. ‘Kun je bouwen of moet je slopen? Dat wil je toch weten voordat je aan deze klus begint’, aldus Giltay in het AD.

Salaris inleveren

Maar veel potentiële kandidaten gaat het waarschijnlijk niet alleen om de perikelen bij de politie. De nieuwe topman zal ook fors minder verdienen dan Bouman: die verdiende 172.000 euro, de nieuwe topman zal 50.000 euro minder op zijn rekening krijgen bijgeschreven.

Veel agenten die al een topfunctie hebben binnen de politie, verdienen nu meer dan als ze korpschef zouden worden. Het is maar de vraag of zij bereid zijn om salaris in te leveren.