‘Ndrangheta nog actief op bloemenveiling

De maffia lijkt nog steeds actief te zijn op de bloemenveiling van Aalsmeer. Bloemenhandelaren stellen dat er sprake is van drugshandel via bloemenbedrijven. Dat de maffia nog niet is uitgespeeld in Aalsmeer wordt bevestigd door het bedrijf Agro-check, dat dubieuze ondernemingen in de bloemenhandel onderzoekt, aldus het AD

In september 2015 werd een aantal maffiosi gearresteerd die actief waren op de bloemenveiling van Aalsmeer. Ze hielden zich bezig met onder andere handel in cocaïne, faillissementsfraude en oplichting. De zaak kwam aan het rollen nadat de Italiaanse politie Nederlandse justitie had gewaarschuwd dat de maffiosi in Nederland iemand wilden laten liquideren. Centraal in de maffia-clan stonden de broers Crupi, die meer dan twintig jaar een bloemenexportbedrijf runden. Ze werden gearresteerd, maar daarmee lijkt de invloed van de ‘Ndrangetha nog niet te zijn gestopt.

Standaardtruc

De maffiosi proberen bloemenbedrijven nog steeds op te lichten volgens Agro-check. Ze doen dat via een standaardtruc, die veel wordt gebruikt door oplichters. Ze doen eerst een paar kleine bestellingen en betalen keurig. Dan volgt een reuzenorder en blijft betaling uit. In het verleden liep de schade soms op tot twee miljoen euro.

Volgens het AD is een van de broers Crupi, nadat hij was vrijgekomen, direct weer terug gegaan naar Aalsmeer. Een van de belangrijkste helpers van de broers is ook weer actief op de bloemenveiling. Personeel van de Crupi’s werkt voor een bedrijf dat is overgenomen door een man uit Calabrië, een gebied waar de ‘Ndrangetha volop actief is.

Te perfect

Bart Weitjens, directeur van Agro-Check, tegenover het AD: ‘Ze zijn hier nog steeds aan de gang. De bloemenbranche is te perfect voor ze. Vrachtwagens met bloemen rijden heel Europa rond. En het is een versproduct, dus alles moet snel vervoerd worden. Het is nauwelijks controleerbaar.’