Meteen naar de content
3 juni 2011

Nederland heeft 40.000 wietkwekerijen

Ons land telt ongeveer 40.000 kwekerijen, dat beweert althans Guus Wesselink van Meld Misdaad Anoniem op basis van schattingen. Pleitten topmensen uit politiek en bedrijfsleven gisteren nog voor wereldwijde legalisering van hasj, vandaag mogen enkele plaatselijke politietoppers in de Telegraaf weer het tegenoverstelde beweren. Wiettelers zijn keiharde criminelen die de burger in gevaar brengen, zo is de boodschap voor de wakkere lezers.

De politie gaat ervan uit dat een ruimte van 8 bij 4 meter een plantage oplevert van 32 m², waar 500 hennepplanten kunnen worden gekweekt die per plantje 100 euro opleveren. „Per jaar kan er vier keer worden geoogst, zodat een container, schip, vrachtwagen, of huiskamer minimaal 200.000 euro per jaar opbrengt.

De wietkweek is dus nog altijd zeer lucratief, zegt Wesselink. “Als je dus verschillende plantages exploiteert kan je nog eens een klap opvangen, want de inrichtingskosten bedragen slechts een paar duizend euro”.  Criminele wiettelers exploiteren tegelijkertijd vier, vijf of zes plantages, waarmee ze het verlies beperken als er een inval is. Ze calculeren in minimaal één keer gepakt te worden, waarbij het verlies van enkele tienduizenden euro’s voor hen een gering verlies betekent.

„Grote en kleine, maar het gevaar is hetzelfde. Daarom is het hoopgevend dat burgers ons blijven voeden met tips. De gevaren van plantages worden steeds bekender. Er branden per week bijvoorbeeld drie woonhuizen af doordat er kostsluiting ontstaat door een kwekerij. De elektriciteitskast van een woonhuis is eenvoudigweg niet bestand tegen de stroombehoefte van een plantage”.

„Ze beheren op diverse locaties plantages en gaan er van uit dat de politie misschien een kwart weet te traceren. Een simpel rekensommetje maakt duidelijk dat het dan nog een zeer lucratieve bezigheid blijft, waarbij je best een risico kunt lopen”, vertelt Henk Broekhuizen, hennepcoördinator van de Taskforce Bestrijding Georganiseerde Criminaliteit in de provincie Brabant, waar de meeste handel in ons land plaatsvindt.

Het hele verhaal vandaag in de papieren Telegraaf.

Wil je opvallen?
We hebben nog plek.
Claim
Wil je opvallen?
We hebben nog plek.
Claim

Help ons ...

elke dag nieuws en context over crime te brengen.

Doneer aan Crimesite

Werkt de knop niet? Klik dan op Tikkie om je donatie te doen.