Nederland levert Canadees crystal meth-kopstuk (57) uit aan Australië

De rechtbank in Rotterdam heeft vrijdag besloten dat de Canadese Chinees Tse Chi Lop (57) mag worden uitgeleverd aan Australië. De man werd eerder dit jaar in Nederland aangehouden op verzoek van de Australische autoriteiten, die hem willen vervolgen voor zijn vermeende betrokkenheid bij drugssmokkel. Tse Chi Lop wordt door de Australische opsporingsdiensten gezien als de leider van een kartel dat in Azië op grote schaal crystal meth produceert.

In strijd

De advocaat van de verdachte vroeg aan de rechtbank om een stokje te steken voor de uitlevering van zijn cliënt. Tse Chi Lop heeft de Canadese nationaliteit en woonde in Taiwan. Volgens zijn advocaat heeft Taiwan hem in strijd met de Taiwanese wet naar Nederland uitgezet, zodat Australië hem – eenmaal daar – voor nog meer kan vervolgen. De advocaat denkt daarom dat de verdachte geen eerlijk proces zal krijgen in Australië en hem mogelijk levenslang boven het hoofd hangt.

Vertrouwen

De Rotterdamse rechtbank denkt daar anders over en zegt te vertrouwen in het Australische rechtssysteem en een eerlijk proces in dat land. ‘Of de verdachte in Australië vervolgd zal worden voor meer feiten is nog niet gebleken’, aldus de rechtbank. ‘Mocht Australië dat toch van plan zijn, dan kan dat niet zo maar. Australië heeft dan toestemming nodig van de Nederlandse minister van Justitie en Veiligheid. De rechtbank vindt daarom dat de man wel mag worden uitgeleverd aan Australië.’

Tse Chi Lop werd in januari 2021 op verzoek van Australië aangehouden op Schiphol. Hij wordt formeel gezocht voor de smokkel van slechts enkele tientallen kilo’s crystal meth. Uit documenten die persbureau Reuters heeft ingezien blijkt dat de Australische politie hem ziet als één van de grootste drugshandelaren ter wereld.