Nederland levert Russische hacker uit aan VS

Nederland heeft de Russische hacker Vladimir Drinkman uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Drinkman vocht zijn uitlevering aan Amerika aan en wilde uitgeleverd worden aan Rusland. De rechtbank in Den Haag gaf onlangs toestemming voor de uitlevering. Drinkman is inmiddels aangekomen in de VS, waar hij zal worden berecht voor een online roof.

Volgens de Amerikaanse justitie gaat het om de grootste dataroof in Amerika ooit. Drinkman wordt ervan verdacht met vier andere hackers 160 miljoen creditcardnummers te hebben gestolen, door de systemen van banken en andere bedrijven te kraken. Daarmee werden met 2005 en 2012 honderden miljoenen dollars buitgemaakt.

Gezin in Rusland

De Rus kan in de Verenigde Staten twintig jaar celstraf krijgen. Hij werd in juni 2012 op Schiphol opgepakt op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten. Hij heeft de uitlevering meerdere keren aangevochten en wilde naar het Europees Hof stappen. Zo ver is het niet gekomen.

Drinkman vreest dat hij zijn gezin, dat in Rusland woont, nooit meer zal zien. Hij vond daarom dat hij aan Rusland uitgeleverd zou moeten worden, waar hij wordt verdacht vanwege samenzwering en fraude.