Nederland Narcostaat en de Hypocrisie

Naar aanleiding van de berichten over “Nederland Narcostaat” en de wens van de Nederlandse recherche om meer miljoenen voor de bestrijding van drugshandel maakt NRC-columnist Folkert Jensma zich druk. Hij vindt het hypocrisie en blabla.

Bestuurders en politie spreken graag over ‘ondermijnende’ criminaliteit die in Brabant hele volksbuurten op Mexicaanse wijze in zijn greep houdt, en over het hoge aantal liquidaties.

Jensma:

(…) kunnen we ophouden met de ondergangsretoriek over drugscriminaliteit, waardoor Nederland ‘verloedert’? Waarmee ik niet de liquidaties of de corrumpering van volkswijken door de wietteelt relativeer. Dat neem ik serieus – er is in Nederland een professionele, succesvolle internationale drugssector gegroeid waar honderden miljoenen in omgaan. En nee, dat is niet goed voor Nederland. (…)

Die bloeiende cannabis-, XTC-, amfetamine- en cocaïnesector heeft echter ook een oorzaak. En die luidt dat we de consumptie van die producten prima vinden. Het interesseert ons geen fluit. Drugs zien we maatschappelijk helemaal niet als een misstand maar als een genotmiddel, waarvan we de consumptie breed gedogen. Toen Nieuwsuurvorige week de boze mannen van de recherche in beeld bracht, was op het andere kanaal net Spuiten & Slikken gaande, een publiek gefinancierd lifestyle annex consumentenprogramma waarin frisse jongelui vertellen wat pilletje x of y allemaal met je doet. Laat me dus niet lachen. Nederland Narcostaat is hetzelfde als Nederland Fiscaal Paradijs.

Het past prima bij ons. (…) We vinden dat allemaal prima: de kassa rinkelt. Spuiten en slikken, blowen en verdienen, XTC en Airbnb, liquidaties en dancefestivals – het is één grote kluwen. We moeten dus ophouden met verontwaardigd turen door een rietje naar de georganiseerde criminaliteit. We doen het zelf. En het interesseert ons niet. Anders hadden de rechtbanken in Brabant allang Drugskamers, verdriedubbelde het OM z’n strafeisen, stuurde de politie een brigade rechercheurs naar het zuiden, verbood Amsterdam de verkoop van cannabis aan buitenlanders (zoals elders) en kwamen er op de Wallen alleen nog controle-ambtenaren. Voor hun werk dan.