Nederlander vast voor dubbele moord UPDATE
De Chileense politie heeft maandag in Santiago een 36-jarige Nederlander aangehouden. Remmert Daniel B. is verdacht van een dubbele moord op het echtpaar Henk Opentij en Mary Run in Amsterdam-Noord in 1997. Chileense kranten melden dat de Nederlander op het punt stond naar de Verenigde Staten te reizen toen hij op het vliegveld Arturo Merino werd gearresteerd. Het Amsterdamse stel Opentij (79) en Run (73) is op 24 november 1997 op bijzonder gruwelijke wijze vermoord met meerdere messen.
De keel van beide slachtoffers was doorgesneden. Verder waren ze een groot aantal keer gestoken met een mes. Na de daad legde de moordenaar de keukenmessen die hij had gebruikt netjes op een rijtje op tafel.
De twee hadden nog trouwplannen.
Eind 2008 haalde het cold case-team van de Amsterdamse politie de zaak uit de kast. Met nieuwe technieken is gezocht naar DNA-sporen. Er werden sporen gevonden maar die leverden geen match op in de landelijke database. Toen de politie de duizenden pagina’s dossier en de vele tips nog eens doorploos kwamen twee mannen duidelijk in beeld.
Een jaar geleden onthulde Peter de Vries dat er nieuw DNA was gevonden dat mogelijk van de dader was. Het onderzoek werd daarom heropend. De Vries wees aanvankelijk ‘de neef’ aan als verdachte. Deze ging vrijwillig zijn DNA afstaan maar zijn DNA bleek niet te matchen met DNA van de plaats delict. De ‘neef’ bleek helemaal niets met de zaak te maken te hebben.
In tegenstelling tot wat ook door Crimesite eerder is geschreven, is er tussen de nu aangehouden verdachte en de ‘neef’ geen enkele relatie.
In de Chileense kranten staat dat er ’telefoontaps’ zijn gebruikt om bewijs tegen B. te verzamelen. Mogelijk is B over de tap gekomen omdat hij sprak met iemand over een grootschalige DNA-onderzoek dat in augustus dit jaar is gedaan in de zaak. Toen werd DNA afgenomen van 158 mannen, waar B. dus niet bij was omdat hij in Chili woonde.
Voor B. is daarop een internationaal opsporingsbevel uitgevaardigd. B. komt nu naar Amsterdam om een DNA-test te ondergaan.
Het is onduidelijk of Chili B. zal uitleveren. Tussen beide landen bestaat geen uitleveringsverdrag.
Lees hier Peter de Vries.