Nederlanders kwamen in beeld in onderzoek naar Spaanse Netflix-held (VIDEO)

De Spaanse drugshandelaar Sito Miñanco, aan wie de Nederlandse verdachten verdachten van de 6,5 ton cocaïne in Málaga pgp-telefoons zouden hebben gegeven, is een grote figuur in de Spaanse onderwereld. Hij heet eigenlijk José Ramón Prado Bugallo (63) en is geboren in Pontevedra (of Cambados), Galicië.

Door Wim van de Pol

Afkomstig uit een nederig milieu van kleinschalige vissers begon Sito Miñanco in de jaren zeventig met de smokkel van tabak. Voor die smokkel werd hij in de jaren tachtig aangehouden. Hij belandde in 1983 enige maanden in een gevangenis in Madrid, waar hij contacten opdeed met Jorge Luis Ochoa, die wel eens de geestelijke vader van het Medellín-kartel is genoemd, en (volgens geweldsman Jhon Jairo Velásquez) de enige tegen wie Pablo Escobar ‘patrón’ (baas) zei (Ochoa is inmiddels in vrijheid en in ruste, 78 jaar).

Politieke contacten

Toen Prado Bugallo de gevangenis uitkwam had hij de nodige contacten om zwaar de drugshandel in te gaan. Hij bleef actief in de tabak, maar dat was eigenlijk een onschuldige criminele dekmantel. Hij zette eerst een netwerk op vanuit Panama, waar hij ook zijn vrouw leerde kennen. Tot op de dag van vandaag is Miñanco een man die prat gaat op de steun die hij van de lokale bevolking in zijn streek geniet. Men suggereert ook dat hij goed is voorzien van hoge politieke contacten in de regio en daarbuiten. Hij en zijn familie zijn ook een dankbaar onderwerp voor de Spaanse roddelmedia.

Er is een Netflix-serie gemaakt over Sito Miñanco: “Fariña” (meel), zie video onder.

Voetbalclub

In 1986 was hij al zodanig vermogend dat hij de voetbalclub Juventud Cambados kocht, een club uit de Pontevedra, die door zijn investering opklom naar de Segunda División B. In 1990 werd Miñanco gepakt voor een cocaïnetransport van 2,5 ton, die hij in Spanje probeerde te importeren, en ging hij opnieuw naar de gevangenis, ditmaal met een straf van 20 jaar cel. Na zeven jaar kwam hij op vrije voeten, maar hij werd al snel weer ingerekend op verdenking van betrokkenheid bij een transport van 5.000 kilo dat werd gepakt in de wateren van Frans Guyana. In 2004 kreeg hij een celstraf van 16 jaar en 10 maanden en bovendien een boete van 390 miljoen euro.

Mercedessen

Tijdens zijn verblijf in de gevangenis liep er een grootschalig witwasonderzoek tegen Sito Miñanco. Vanaf 2011 wist hij toch weer half op vrije voeten te komen, ondanks dat hij kennelijk vanuit de gevangenis met crininele activiteiten bezig was geweest. In 2015 was hij weer zonder voorwaarden buiten. Een gevangenisdirecteur is later verdacht van corrupte contacten met (onder meer) Miñanco en ontslagen. Hij zou van gedetineerden cadeaus hebben ontvangen, onder meer verschillende Mercedessen.

Nederland

In februari van dit jaar werd Prado Bugallo opgepakt in Spanje in “Operatie Mito”, op verdenking van het leiden van een criminele organisatie die cocaïne naar Spanje, Italië, Nederland en Albanië smokkelde. In dat onderzoek stelde de Spaanse recherche contacten met Nederlandse drugssmokkelaars vast. Het was ook in dat onderzoek dat hij is geobserveerd in hotel El Higuerón in Córdoba met Ronald S. en Martin G., die nu vastzitten in Spanje op verdenking van betrokkenheid bij de 6,5 ton cocaïne in Málaga.

Den Haag

In Operación Mito is in november 2017 op volle zee 3.800 kilo gepakt op de sleepboot Thorana (bij de Azoren), die Turkije als bestemming had, nadat er 700 kilo in Spanje had moeten worden uitgeladen.

Een tweede transport was 616 kilo, in een container die in december in de buurt van Den Haag is gepakt. Er zouden al twee eerdere transporten van Miñanco in Nederland zijn geïmporteerd, aldus de Spaanse politie.

Zie ook:

Zo liep het onderzoek naar de Nederlanders en de 6,5 ton coke (UPDATE)

Invallen in Noord-Brabant in zaak 6,3 ton cocaïne

‘Schutter Torremolinos had een dik postuur’ (VIDEO)

Nog nooit zoveel cocaïne naar Spanje

‘Dertien Nederlanders in Spanje vast’

Grote groep Nederlandse verdachten vast met 6,3 ton cocaïne (VIDEO)

‘Nederlandse groep gepakt in Málaga met recordvangst cocaïne’ (UPDATE)

Bijna een Europees record: 6 ton cocaïne in Málaga gepakt

https://youtu.be/PSZHWRjnOMI