1.800 kilo coke op volle zee

De Spaanse Nationale Politie heeft op volle zee ten westen van Afrika 1.800 kilo cocaïne onderschept. De drugs was geladen op een vissersboot die werd aangehouden door de vaartuig van de Spaanse marine. Volgens lokale media zijn de Portugese havenstad Porto drie ‘buitenlanders’ aangehouden in de leeftijd tussen 45 en 60 jaar die in Spanje en Nederland woonachtig zijn. Over hun nationaliteit is niets bekend gemaakt. 

In Madrid zijn in verband met de zaak mensen aangehouden met vermoelijk de Colombiaanse nationaliteit. Ook de bemanning van de visserschuit was Zuid-Amerikaans.

Waarschijnlijk was het schip op weg naar een haven aan de noordkust van Spanje. Het onderzoek was een samenwerking tussen de Spaanse, Portugese en Britse opsporingsautoriteiten dat enkele maanden heeft geduurd. Het begon na een tip dat een Colombiaanse organisatie een grote zending naar Europa te sturen. Afgeluisterde telefoongesprekken en observaties leidden uiteindelijk naar de vissersboot.

Het is de eerste grote cokevangst voor de Spaanse kust van dit jaar. Vorig jaar zijn er schepen met bijna 3.000 kilo en 3.500 kilo gepakt.