Nederlands-Belgische drugsaanpak: ‘Criminele groepen ontwrichten’

De Nederlandse en Belgische politie hebben de afgelopen maanden twaalf verdachten aangehouden van drugssmokkel. Zij hebben daarbij 8000 kilo aan cocaïne in beslag genomen. Dit is gedaan door een nieuwe, gezamenlijke ‘taskforce’ met de naam Fortius.

Onaantrekkelijk

De Nederlandse en Belgische politie zijn een samenwerking begonnen, om de Antwerpse haven onaantrekkelijk te maken voor vooral Nederlandse drugscriminelen. Tachtig procent van de verdovende middelen die in Antwerpen binnenkomen, is bestemd voor Nederland. Dit laat de Landelijke eenheid van de Nederlandse politie weten.

In beslag

De taskforce Fortius meldt dat ze 8000 kilo cocaïne in beslag heeft genomen, en 500 kilo heroïne. Er zijn in deze zaken 12 verdachten opgepakt, en tienduizenden euro’s afgepakt. Ook is er administratie gevonden en zijn er ‘gegevensdragers’ aangetroffen. Vaak gaat het dan om mobiele telefoons van criminelen, met de mogelijkheid tot versleutelde berichtgeving.

Rol

De politie stelt hiermee een nieuwe aanpak te zijn gestart. De recherchebaas van de Landelijk eenheid, Andy Kraag: ‘We richten ons niet alleen op een kopstuk van een crimineel samenwerkingsverband, maar juist op personen en bedrijven die dat netwerk draaiende houden: daarbij telt dus elke rol.’

Het is de bedoeling de uithaal, import, opslag, handel en distributie van cocaïne aan te pakken. Kraag: ‘Hierdoor wordt zo’n crimineel samenwerkingsverband ontwricht.’

Uit het bericht van de Landelijk eenheid wordt niet duidelijk bij welke acties of op welke locaties de arrestaties en inbeslagnames zijn verricht, of om welke verdachten het gaat.