Nederlandse gedood in Colombia (UPDATE)

Op zee in de buurt van de Noord-Colombiaanse kustplaats Cartagena is zaterdagavond lokale tijd een Nederlandse vrouw gedood. In Colombiaanse media is ze geïdentificeerd als Durdana Brujin. Ze was met haar echtgenoot sinds 15 september in de buurt van Cartagena met hun zeiljacht Lazy Duck.

Vakantie

Het 12-meter jacht voer onder Nederlandse vlag. Colombiaanse media houden het erop dat de twee (tussen de 55 en 65 jaar oud) Cartagena bezochten in hun zeilvakantie. Ze hadden van de autoriteiten een vergunning om vijf dagen bij het Isla Grande (Islas del Rosario) te blijven.

Doodsoorzaak

De enige getuige is haar echtgenoot. Rond 21.00 kreeg de politie een melding over een noodsituatie bij “een hotel” via het noodnummer. De echtgenoot zei het nummer te hebben gebeld met zijn mobiele telefoon. Na een uur zoeken arriveerde een vaartuig van de kustwacht bij de Lazy Duck. De echtgenoot had een hoofdwond en de vrouw was overleden. De doodsoorzaak is volgens de politie nog in onderzoek. Er zou geen sprake zijn van steek- of schotwonden.

Beloning

De echtgenoot was erg in de war en was niet in staat een uitgebreide verklaring af te leggen. Hij heeft wel verteld dat de daders zes mannen met bivakmutsen waren die het schip hebben doorzocht en er met 200.000 pesos (ongeveer 59 euro) vandoor zijn gegaan. Tal van waardevolle spullen lagen nog aan boord.

Pijnlijk

De beroving is pijnlijk voor de Colombiaanse autoriteiten omdat die juist het toerisme rond Cartagena willen stimuleren. De Colombiaanse kustwacht patrouilleert zeer frequent rond de eilandjes voor de kust van Cartagena. De hoofdcommissaris van de stad heeft een beloning van bijna 9.000 euro (30 miljoen peso) uitgeloofd voor de tips die leiden tot arrestatie van de daders.