Nederlandse link in zaak Jeffrey Epstein

Een mysterieuze vermelding in een adresboekje vol met minderjarige ‘masseuses’. In de zaak van de miljardair Jeffrey Epstein die vorige week werd gearresteerd op verdenking van sexueel misbruik, vond Crimesite een link naar Amsterdam.

Door Vincent Verweij

Epstein is één van de rijkste mannen ter wereld die beschikt over een prive-vliegtuig, een eiland in het Caribisch gebied en huizen op de duurste locaties in New York en Parijs. Hij heeft een machtige vriendenkring, waarvan twee oud-presidenten (Clinton en Trump) deel uit maken, en ook een paar omstreden filmsterren (Kevin Spacey, Woody Allen).

Lolita Express

Van al deze mensen is bekend dat ze in de jaren negentig en nul, mee vlogen in Epstein’s privé-toestel, een Boeing 727 die bekend staat onder de naam ‘Lolita Express’. Tientallen jonge vrouwen, vaak minderjarig, zaten ook aan boord. Hij noemde ze ‘masseuses’, maar inmiddels zijn ze de dertig gepasseerd en heeft een aantal van hen aangifte gedaan vanwege sexueel misbruik.

De tochtjes bracht ze naar Epstein’s privé eiland op de Maagdeneilanden (video boven), waarop hij een magnifiek huis met zwembad had laten bouwen en een gebouw dat nog het meest weg heeft van een tempel. Wat ze voor Epstein moesten doen, ging veel verder dan massages. Het was sex in alle soorten en maten. Bij een huizoeking eerder deze week in New York werden ook nog eens honderden naaktfoto’s van jonge meiden gevonden.

Adresboek

In het onderzoek naar Epstein, nam de FBI ook een adresboekje in beslag. Daarin staan de namen van zijn ‘masseuses’. Opvallend is dat er ook een Nederlands contact in staat. ‘Barry (Amsterdam) staat er, met een Nederlands nummer erbij (foto hieronder). Meer details zijn er niet over bekend.

Trailer parks

De meisjes werden door Epstein voornamelijk in Miami geworven voor zijn sexuele fantasieen. In het arme deel van de stad, waar mensen in trailer parks wonen, vond hij makkelijk slachtoffers. De meisjes werden gelokt met het verhaal dat ze voor honderd dollar alleen maar een voet- of rugmassage moesten geven. Eenmaal bij Epstein thuis in het nabijgelegen Palm Beach, betastte hij de vrouwen en bood ze steeds meer geld voor sex.

Deal

In 2007 werd Epstein al eens veroordeeld voor ontucht, maar hij wist een buitengewoon lucratieve deal met Justitie te sluiten, waardoor hij het grootste deel van de dag buiten de gevangenis kon verblijven en er feitelijk alleen sliep. De officier van justitie die de deal destijds goedkeurde maakt momenteel deel uit van het Trump-kabinet. Na 13 maanden was Epstein helemaal van zijn straf af. Maar dit keer komt hij er waarschijnlijk minder makkelijk mee weg. Er hangt hem een straf van 48 jaar boven het hoofd.