Nederlandse rechercheurs naar Sint Maarten

Nederland stuurt in 2016 vijftig politiemensen naar Sint Maarten, schrijft De Volkskrant. Het zijn voornamelijk rechercheurs die moeten helpen de georganiseerde criminaliteit te bestrijden. Het kabinet voert binnenkort spoedberaad met de regering van het eiland over de aanpak van corruptie.  

20 miljoen

De agenten blijven zeker een jaar op Sint Maarten. Het plan kost 20 miljoen euro, dat geld zal worden betaald uit een ander budget dan dat van de Nederlandse politie. Het kabinet heeft in juli een ‘Masterplan Versterking Rechtshandhaving Caribisch deel van het Koninkrijk’ opgesteld, in samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het Openbaar Ministerie.

Inlichtingendienst

Onlangs werd bekend dat korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie niet meer met de bestuurders op het eiland wil samenwerken vanwege de corruptie en de vermenging van boven- en onderwereld. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken ontvangt volgende week minister Dennis Richardson van Sint-Maarten voor spoedoverleg. Aanleiding is een uitgelekt verslag van een bezoek aan Sint Maarten van Bouman. Hij schreef onder meer: ‘De criminele ondermijning van de gemeenschap en de integriteitsissues nemen extreem zorgelijke proporties aan. Sint-Maarten zou weigeren mee te werken aan de oprichting van een aparte criminele inlichtingendienst, die buiten de lokale politie om kan werken. Nederland wil zo’n dienst om los van criminele invloeden op Sint Maarten onderzoek te kunnen doen naar geldstromen.

Zie ook:

Aanslag PI Sint Maarten door corruptie

Politicus en seksclubeigenaar cel in voor omkoping

2,5 jaar geëist in omkoopschandaal St Maarten