NFI-directeur neemt ontslag na onderzoek

Peter van den Elzen (foto) interim-directeur bij het Nederlands Forensisch Instituut stapt op nadat een onderzoekscommissie heeft vastgesteld dat hij gedragsregels heeft overtreden. Van den Elzen was juist aangesteld om puin te ruimen bij het instituut. 

De vorige directeur, Reinout Woittiez, moest ook al het veld ruimen. Hij werd door medewerkers bestempeld als‘ VVD-klusjesman die zichzelf directeur noemt’ en zou een angstcultuur hebben gecreëerd.

Privé relaties

Het NFI valt onder het ministerie van Veiligheid en Justitie. Dat laat in een verklaring weten: ‘Uit onderzoek is naar voren gekomen dat het handelen van de algemeen directeur ad interim niet in overeenstemming is geweest met de gedragsregels die zijn vastgesteld in de Gedragscode Integriteit Rijk ten aanzien van privé relaties op het werk. Op basis van de conclusies van de commissie heeft de interim directeur besloten om zijn functie neer te leggen. De contractuele relatie zal met onmiddellijke ingang worden beëindigd.’

Misstanden bij moordonderzoeken?

Vorige week werd ook al bekend dat een speciale commissie van het ministerie van Veiligheid en Justitie een onderzoek is gestart naar mogelijke misstanden bij moordonderzoeken van het NFI. Het gaat om onregelmatigheden in onderzoeken naar doodsoorzaken door slag- of stootwapens. De commissie, bestaande uit drie hoogleraren, is al sinds april bezig met het onderzoek. Ze bekijken onder andere of de NFI-medewerkers zich aan hun onderzoeksprotocollen hebben gehouden en kijken of zij de juiste methodes hebben toegepast. Strafrechtadvocaten vrezen dat verdachten mogelijk ten onrechte zijn veroordeeld.

 

(Foto: NFI)