NFI: dood arrestant was door cocaïne

De man die in januari in Amersfoort na een arrestatie door de politie om het leven kwam is volgens het definitieve sectierapport van het NFI door cocaïnevergiftiging om het leven gekomen. Volgens het Openbaar Ministerie is er geen andere doodsoorzaak.

Achtervolging

Op 16 januari van dit jaar wilde de politie in Amersfoort De Man controleren vanwege zijn rijgedrag. Hij ging ervan door en na een achtervolging werd hij aangehouden in de Langestraat in Amersfoort. Verdachte heeft zich hevig verzet ten tijde van de aanhouding en het vervoer door de politie. Hij werd overgebracht naar het cellencomplex in Houten waar hij onwel werd. Direct hierop is de reanimatie gestart, en deze is voortgezet in het ziekenhuis. Dit mocht niet baten, korte tijd later overleed hij.

Patholoog

Op basis van de eerste bevindingen van de patholoog van het NFI in januari van dit jaar werd geconcludeerd dat de concentratie cocaïne in het bloed dusdanig hoog was dat dit tot de dood heeft geleid. Begin april is het definitieve sectierapport beschikbaar gekomen. Dit rapport bevestigt de eerdere conclusie dat de dood van de man is veroorzaakt door de hoge concentratie cocaïne in het bloed.

Letsels

Ook is gekeken naar de diverse geconstateerde letsels en bloeduitstortingen. Het NFI concludeert hierover dat deze veroorzaakt zijn door het medisch handelen, de langdurige pogingen om de man te reanimeren. Het is niet waarschijnlijk, zo stelt het NFI, dat het optreden van de politie, het in bedwang houden van de verdachte, een rol heeft gespeeld bij het overlijden. Al met al is er bij de sectie en het toxicologisch onderzoek geen andere doodsoorzaak dan de cocaïnevergiftiging gebleken.

Rijksrecherche

Ook het onderzoek naar het optreden van de politie door de Rijksrecherche is inmiddels afgerond. De conclusie van het Openbaar Ministerie – na kennisneming van het onderzoek – is dat de politie proportioneel en rechtmatig heeft gehandeld. Al met al is er tot nu toe geen aanwijzing voor een strafbaar feit.

Op verzoek van de familie zal er nog onderzoek worden gedaan door patholoog Van de Goot. De procedures hiervoor zijn in gang gezet en de officier van justitie wacht de resultaten van dit onderzoek af. Het dossier is vandaag ter beschikking gesteld aan de advocaat van de nabestaanden.