Nietsontziend, keihard en gewetenloos

Bij het grote publiek is de naam Robert Dawes (foto) vrijwel onbekend. Toch wordt hij gezien als een van de grootste drugshandelaren van Europa, die wisselend resideerde in Spanje en Dubai. In Nederland zou hij verantwoordelijk zijn voor tenminste 3 liquidaties. Een portret van de man die ook wel Franky, The Voice of The Derby Man wordt genoemd.  

Het is een illuster gezelschap dat op 24 november 2002 bij de Amsterdamse RAI in de auto stapt: Gwenette Martha, zijn bloedgabber Dennis M. en Etous Belserang. Donkere mannen die later allemaal zullen uitgroeien tot grote spelers in de Nederlandse onderwereld.

Zus

Vanaf Amsterdam rijden ze naar Groningen, samen met nog een andere auto. Daarin zitten 2 Engelsen: Daniel Sowerby en aan het stuur van de zwarte Renault Kangoo Steven B. Na verloop van tijd arriveren ze bij een woning in de  Uranusstraat en bellen aan. Groninger Gerard Meesters doet open en wordt aanvankelijk in het Engels aangesproken. Het gaat al gauw over in het Nederlands. Meesters, in het dagelijks leven docent, krijgt op een afgescheurd stuk verpakking van Mascottevloei een Spaans telefoonnummer aangereikt. Dat moet hij bellen. En hij moet aan die persoon doorgeven waar zijn zus Jeanet uit zou hangen Doet hij dat niet, dan zouden de mannen terug komen en ‘niet om te praten’. Maar Meesters weet niet waar zijn zus verblijft. Ja, in Spanje, maar waar precies, hij heeft geen idee. Gerard Meesters belt het nummer, maar omdat de man aan de andere kant van de lijn zijn naam niet wil zeggen, hangt hij weer op.

De loop van een vuurwapen

Vier dagen later wordt er om half zeven ’s avonds opnieuw aangebeld bij de hoekwoning aan de Uranusstraat in Groningen. Opnieuw doet Gerard Meesters open. Hij kijkt in de loop van een vuurwapen. Er klinken 8 schoten. De 52-jarige Meesters valt in de hal van zijn woning op de grond en sterft ter plekke.

Daniel Sowerby

In het onderzoek naar de liquidatie van de onschuldige Gerard Meesters, die niets van doen had met criminele zaken, komt de politie 2 Engelsen op het spoor, die eerder aan de deur hebben gestaan in de Uranusstraat: Daniel Sowerby en Steven B., alias Rubble. Sowerby wordt uiteindelijk als schutter veroordeeld tot levenslang. Rubble moet voor medeplichtigheid 8 jaar

Jeanet Meesters zou een partij hasj hebben geript van Robert Dawes.

de cel in. Tijdens het proces tegen de 2 Engelsen wordt ook het motief duidelijk. Gerard Meesters moest dood, omdat zijn zus samen met een vriendin  een partij hasj van een Engelse organisatie in Spanje zou hebben geript. Opvallend genoeg stelt het Openbaar Ministerie tijdens de rechtszaken dat de opdrachtgever van de moord op Meesters een andere Engelsman is: Robert Dawes, de leider van de Engelse drugsbende. Maar tot een vervolging komt het dan nog niet.

Amsterdam-Noord

Het is niet de eerste keer dat justitie Dawes verdenkt van betrokkenheid bij een dodelijke schietpartij in Nederland – en het zou ook niet de laatste keer zijn. In mei 2001 werd de 37-jarige David Royle neergeschoten in Amsterdam-Noord. Schutter toen was ene Tony Spencer, een veelvuldig veroordeeld crimineel die werd beschouwd als de logistiek manager van een Engelse drugsbende en die moest bemiddelen bij een conflict tussen verschillende Engelse bendes. Spencer zou in opdracht hebben gehandeld van Robert Dawes. Die eiste geld van het slachtoffer omdat deze een geleverde partij drugs niet zou hebben betaald. Royle werd doodgeschoten op de Ranonkelkade in Amsterdam-Noord. Maar volgens de rechters handelde Spencer uit noodweer en werd hij vrijgesproken.

Scarface

In 2010 wordt de 12-jarige Danny Gubbels het slachtoffer van een schietpartij. Hij zit te gamen in de woonwagen van zijn ouders als er verschillende salvo’s op de woning worden afgevuurd. 27 kogels uit onder andere een riot gun en een Kalasjnikov vliegen door de dunne muren van de woonwagen in Breda. Danny raakt dodelijk getroffen. Zijn  moeder wordt lichtgewond. Reden waarom de woonwagen wordt beschoten: vader John zou verantwoordelijk zijn voor een verdwenen cocaïnetransport ter waarde van 17 miljoen euro. Een van de gedupeerden: Samir “Scarface” B.. Het Openbaar Ministerie denkt dat ook nog een Engelsman heeft geïnvesteerd in de verdwenen partij cocaïne. Zijn naam: Robert Dawes. Ook hij zou dus mogelijk betrokken kunnen zijn bij de moord op de onschuldige Danny. De hele schietpartij zou bedoeld zijn om vader John te overtuigen dat hij met miljoenen euro’s over de brug moest komen.

Nottingham

Robert Dawes wordt in 1972 geboren in Nottingham. Hij groeit niet op al enige crimineel in de familie. Maar Robert deed tot voor kort zaken over de hele wereld. Zuid-Amerika, Azië, Rusland en Europa. In Nederland werkte hij onder andere samen met de in mei 2014 geliquideerde Gwenette Martha met wie hij pillen produceerde. Hoewel Dawes uitgroeit to misschien wel de grootste kingpin van Europa, weet hij tot eind 2015 uit handen van de politie te blijven. In december van dat jaar wordt hij gearresteerd in zijn villa aan de Costa del Sol.

1300 kilo

De actie in Spanje is een internationale samenwerking tussen onder andere de Franse, Spaanse en Engelse autoriteiten. Dawes wordt verdacht van de import van 1300 kilo cocaïne via de Parijse luchthaven Roissy. De drugs waren afkomstig uit Venezuela en verpakt in 31 koffers. De Engelse National Crime Agency bleek geïnfiltreerd in het Venezolaanse drugskartel De Los Soles waardoor de zending gepakt kon worden. 

Robert Dawes zit voor die 1300 kilo nog steeds in voorarrest in een gevangenis even buiten Parijs. Het Franse Openbaar Ministerie laat Crimesite weten dat het onderzoek naar Dawes vrijwel is afgerond. Zijn rechtszaak staat gepland voor december dit jaar. Als hij voor die 1300 kilo coke wordt veroordeeld kan hij maximaal vijftien jaar krijgen. De advocaat van Dawes in Parijs hield zich onbereikbaar voor commentaar. 

Gerard Meesters

Vorig jaar werd bekend dat het Openbaar Ministerie onderzoek doet naar Dawes’ mogelijke betrokkenheid bij de liquidatie van de onschuldige Gerard Meesters. Dat gebeurde nadat de nabestaanden van de docent aangifte tegen de Engelse drugshandelaar hadden gedaan.