‘Nieuw bewijs tegen verdachten Enschedese moorden’ (UPDATE)

Tegen de verdachten van de viervoudige moord in Enschede is wederom nieuw bewijs gevonden. In hun Volkswagen Golf is een kogelhuls gevonden die matcht met de hulzen die zijn gevonden op de moordlocatie.

Bewijs

Op 13 november 2018 werden Artur Sargsyan (34), Max Klaassen (62), Maijkel Akfidan (27) en Tuan Nguyen (43) afgeschoten in een growshop in Enschede. Het motief van de moord ligt mogelijk in het feit dat Artur Sargsyan foute wietstekjes leverde. Hoofdverdachten zijn Dejan A. en zijn vader en broertje. Onlangs werd bekend dat Dejan A. ernstig wordt bedreigd.

Tegen hen is er al een waslijst aan bewijs. Zo is er dna van één van de verdachten aangetroffen op een kogelhuls die gevonden is op de moordlocatie. Verder is er bloed van één van de slachtoffers gevonden in de auto van de verdachten. Ook is er dna gevonden van één van de verdachte zoons op een losgetrokken kabel van een videosysteem en zijn ze herkend op camerabeelden.

Emoties

Tijdens een pro forma-zitting voor de rechtbank in Almelo liepen de emoties bij de nabestaanden hoog op. Een van de verdachten  werd bespuugd. ‘Jullie zijn honden!’, werd er onder meer geroepen.

Tijdens de uiteenzetting van de officieren van justitie werd duidelijk dat er geen aanknopingspunten zijn gevonden voor het alternatieve scenario van een Mexicaans doodseskader dat de vier moorden zou hebben gepleegd.

Verklaringen

De verdachten hebben tot nu toe gezwegen. Het Openbaar Ministerie meent dat de verdachten nog wachten tot er een einddossier is om daarna hun verklaringen op elkaar af te stemmen. Volgens het Openbaar Ministerie hebben vader en oudste zoon hierover al enig overleg gehad in de gevangenis. Uit een afgeluisterd gesprek zou naar voren komen dat de afgesproken is dat de oudste zoon moet beginnen met verklaren en dat de vader hem zal aanvullen.

Justitie hoopt dat de zaak in het voorjaar van 2020 inhoudelijk kan worden behandeld.

 

 

 

 

 

 

De volgende rechtszitting is begin november. Dan kan de verdediging ook onderzoekswensen indienen.