Nieuw onderzoek liquidatie Koenders
De elf jaar geleden voor moord veroordeelde Danny van den Hoogen (26) kan misschien onschuldig worden bewezen nu het Openbaar Ministerie nieuw forensisch onderzoek toestaat. Dit schrijft De Telegraaf vandaag. Van den Hoogen werd veroordeeld op 16-jarige leeftijd voor de moord op drugscrimineel Reggie Koenders en zat negen jaar in de cel en verschillende tbs-klinieken. Hij werd veroordeeld op grond van verschillende getuigenverklaringen maar heeft altijd ontkend de dader te zijn.
Van den Hoogen zou in 2000 op klaarlichte dag Reggie Koenders op een scooter hebben doodgeschoten met drie kogels. Op de hulzen van de kogels zijn echter geen vingerafdrukken gevonden die van hem zijn, maar wellicht van de echte dader. Hoewel dit al eerder bekend was, heeft justitie de afgelopen maanden verder onderzoek tot voor kort tegengehouden.
De hulzen werden destijds op verzoek van Van den Hoogen en diens advocaat onderzocht door het onafhankelijke forensische laboratorium IFS. Dit leverde onder andere een vingerafdruk op van een onbekend persoon. Volgens IFS is de afdruk goed te onderzoeken met nieuwe methoden in een Brits onderzoekslab. ‘Als hulzen met kracht in het magazijn van een vuurwapen worden geduwd, wordt een vingerafdruk als het ware op de huls geëtst.’
Voor de nieuwe aanwijzingen worden ingediend bij de Hoge Raad, wil advocaat Job Knoester een onderzoek laten doen onder de medewerkers van het Nederlands Forensisch Instituut die de hulzen onderzochten na de moord. Hierbij worden dna en vingerafdrukken van medewerkers van het NFI vergeleken met de sporen op de hulzen. ‘Dat is erg belangrijk’, laat Knoester weten aan De Telegraaf. ‘Als de sporen niet van NFI-personeel zijn, hebben we mogelijk nieuw bewijs in handen. En kunnen we een herzieningszaak aanvragen.’
Het NFI heeft tot nu toe geweigerd mee te werken aan het onderzoek. De hulzen zouden door meerdere medewerkers met blote handen zijn aangeraakt en van menig personeellid ontbreekt dna-informatie in de database. Het Om in Den Bosch heeft nu het NFI opgedragen het onderzoek te starten. Daarnaast stemt het Om in met onderzoek van het Britse lab.
Al eerder lag justitie dwars in de zaak van Van den Hoogen. In 2006 wilde het NFI in eerste instantie de kogelhulzen niet afstaan voor verder onderzoek. Volgens het instituut waren de hulzen schoongemaakt en was er verder niks op te vinden. Na een kort geding voor de rechtbank gaf het NFI toe.