Nieuwe auto? Blijf criminelen altijd een stapje voor

De wedloop tussen autodieven of inbrekers is niet iets van gisteren. Criminelen die het voorzien hebben op auto’s vinden steeds weer nieuwe middelen uit om in voertuigen te komen of om deze onrechtmatig mee te nemen.

Het kan letterlijke een race zijn om criminelen te pakken die het op dure auto’s voorzien hebben. Er zijn automerken die de standaard beveiliging zo hoog hebben opgevoerd dat zelfs criminelen er niets mee kunnen doen. Ze verleggen hun aandacht dan naar andere populaire merken waar ze met hun eigen innovatieve of slimme trucjes wel kans van slagen hebben. Eigenaren van auto’s zullen er natuurlijk alles aan doen om te voorkomen dat een nieuwe bolide gestript of gestolen wordt.

Drempels

Als autobezitter kun je natuurlijk de nodige voorzorgsmaatregelen nemen om diefstal van je auto of onderdelen daarvan te voorkomen. Daarbij zal bij de aanschaf van een nieuw voertuig het eerste gedacht worden aan een goede autoverzekering. Wil je daarbij een zo breed mogelijke dekking hebben dan zal de keuze vallen op een WA-verzekering met een volledige cascodekking. Hieronder valt ook in veel gevallen diefstal of inbraak. Al zal de verzekeringsmaatschappij elk claim per stuk beoordelen om tot een uitkering over te gaan.

Afstandsbediening

Waar je als dief vroeger nog met een kleerhanger of een schoenlepel de deur via het portier open kon krijgen, daar worden er tegenwoordig slimmere manieren bedacht om een auto te stelen of open te breken. In het verleden was de autoradio ook een gewild object om te stelen. Omdat de beeld- en geluidssystemen in de moderne auto’s volledig ingebouwd zijn, komt het stelen van radio’s of cd-spelers minder voor. Bij de nieuwe auto’s nemen criminelen liever de complete auto mee. Er zijn bendes die overal in Europa rondtrekken en daarbij slim gebruik maken van het ‘Relay attack system’. Dit systeem maakt het mogelijk dat criminelen de unieke sleutelcode van je autosleutel met een afstandsbediening gaan kopiëren. Op deze manier kunnen ze de auto openen. 

Koekblik

Deze vorm van inbraak in een auto valt echter relatief eenvoudig te voorkomen. Hang daarom je autosleutels niet aan het sleutelrekje bij de voordeur of in je jas die aan de kapstok hangt. Het is mogelijk om het signaal van de sleutel te blokkeren met een soort klem die om het batterijcompartiment van de autosleutel geplaatst wordt. Wanneer de sleutel een langere tijd stil ligt wordt de verbinding tussen batterij en sleutel verbroken. Een veel gehoord verhaal dat je het kopiëren van de sleutelgegevens kunt voorkomen door die in een metalen koekblik te leggen gaat zeker niet altijd op. Het is wel heel belangrijk dat je eerst goed test of het blik het signaal inderdaad goed tegenhoudt. Het blijft echter noodzakelijk je auto altijd goed te verzekeren of het nu gaat om een particuliere- of zakelijke autoverzekering.

Onderdelen

Heb je er alles aan gedaan om je auto optimaal te beveiligen, dan kan het zijn dat er nog steeds bepaalde onderdelen gestolen worden. Het is maar net waar vraag naar is. Het gebeurt dan ook steeds vaker dat specifieke onderdelen ontvreemd worden. Die worden zeg maar op bestelling gestolen. Dat kunnen koplampen van een Volvo zijn, katalysatoren van Toyota of navigatiesystemen van Volkswagen. Verdwijnen er onderdelen of is je complete auto gestolen dan worden deze vaak in het buitenland weer te koop aangeboden. Een ultieme beveiliging in je auto kan een zogenaamd track and trace systeem zijn. Het is dan wel zaak om na diefstal meteen actie te ondernemen voordat de crimineel zo’n systeem uit de gestolen auto sloopt.