Nieuwe bajesunit voor zware criminelen na vluchtpoging Zutphen

Er komt vanaf 1 maart een extra beveiligde unit binnen een Nederlandse gevangenis voor vluchtgevaarlijke zware criminelen. Dat heeft minister Dekker voor Rechtsbescherming maandag besloten na de verijdelde ontsnappingspoging van zondag bij de gevangenis in Zutphen. De unit is in eerste instantie bestemd voor twaalf gevangenen.

Strenger

Dekker wil vanwege veiligheidsredenen niet zeggen in welke gevangenis de speciale unit wordt geopend. Als de proef succesvol is, worden er meer geopend. De afdeling wordt strenger dan een gewone gevangenis, maar minder streng dan de EBI in Vught. Bezoekers worden meer gecontroleerd dan in een gewone gevangenis en telefoongesprekken van gedetineerden worden standaard teruggeluisterd.

‘Meer isoleren’

Dekker wil de zware criminelen zo “meer isoleren en meer beveiligen dan de rest van de gevangenen”. ‘En je wilt soms rivaliserende bendes uit elkaar houden. Dat kan door mensen te plaatsen in verschillende gevangenissen, maar dus ook binnen een gevangenis in deze aparte unit’, aldus Dekker die eerder al zei dat hij ontsnappen uit een gevangenis strafbaar wil stellen.

Onderzoek

De Dienst Justitiële Inrichtingen is een intern onderzoek gestart naar de beveiliging in de gevangenis van Zutphen na de verijdelde bevrijdingspoging van crimineel Omar L. zondag. Het onderzoek moet uitwijzen of de beveiliging van de Zutphense bajes op orde is. De politie is tevens een onderzoek begonnen naar de uitbraakpoging en de vier opgepakte verdachten. Daarbij wordt ook gekeken of er wellicht hulp van binnenuit is geboden.