Nieuwe beveiligingscamera’s volgen voetgangers

Op de Universiteit van Washington is een nieuw camerasysteem ontwikkeld waarmee voetgangers over verschillende camera’s automatisch gevolgd kunnen worden. Als een voetganger door de een camera wordt herkend, communiceert hij met andere camera’s zodat zij de voetganger weer op kunnen pikken. Zo kunnen voetgangers worden gevolgd in bijvoorbeeld winkelstraten.

Camera’s worden vaker uitgerust met dergelijke software, waardoor iemand automatisch te herkennen is. Vaak gebeurt dat op basis van gezichtsherkenning. Schiphol hangt daarnaast vol met slimme camera’s die automatisch alarm slaan als iemand afwijkend gedrag vertoont, zoals rennen door de hal of lang op de wc blijft.

De nieuwe camera’s gaan weer een stap verder; zij kunnen ook personen herkennen zonder dat het gezicht in beeld komt, op basis van bijvoorbeeld de kleur van de huid, houding en de manier van lopen. De camera’s communiceren bovendien met elkaar, waardoor iemand door bijvoorbeeld een winkelstraat te volgen is. Mogelijk zijn ook fietsers te volgen.

De camera’s kunnen niet alleen gebruikt worden bij vaste beveiligingscamera’s, maar ook mobiele camera’s in een auto of aan een drone.

Bekijk hieronder hoe het systeem precies werkt