Nieuwe getuige in zaak-Yaacoubi

In het hoger beroep van de zaak van de moord op Mohammed Yaacoubi zal het gerechtshof in Den Bosch dinsdag een nieuwe ontlastende getuige horen. Nieuwe Revu heeft deze week een verhaal over die zaak. Vorig jaar kreeg Jan S. 18 jaar cel voor de moord op Yaacoubi, die op 8 oktober 2002 is gevonden op parkeerplaats Ekkersweijer, een afgelegen plek bij een recreatiegebied tussen de gemeenten Son en Best. De nieuwe getuige zegt dat Jan S. Yaacoubi niet heeft doodgeschoten.

De Amersfoorter Jan van Hensbergen heeft zeven verklaringen afgelegd over de zaak en ook over de moord op Robbie Sengers. Deze Brabantse crimineel en zakenpartner van Yaacoubi is op 8 september 2004 doodgeschoten.

De politie gaat ervan uit de oorzaak van de moord op Yaacoubi ligt in een ruzie over PMK, een dure grondstof voor xtc. Yaacoubi werkte als laborant maar zou 450 PMK hebben gestolen. Na de moord vertelde een anonieme informanten aan de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) dit verhaal. Maar ondanks een uitgebreid onderzoek in 2002 en 2003, werd de zaak niet opgelost.

Anonieme getuige

Pas toen in april 2005 een anonieme getuige aan de rechter-commissaris in Den Bosch over Jan S. als moordenaar verklaarde kwam er beweging in de zaak. Maar vanaf februari 2004 had de ‘Lange’ Jan van Hensbergen ook al verklaringen afgelegd, die de politie als onbetrouwbaar terzijde legde. ‘Naar aanleiding van de veelvuldige contactmomenten, de aard van de inhoudelijke verklaringen en onjuistheden in deze verklaringen werden de getuigenissen van Van Hensbergen als niet geloofwaardig gekwalificeerd en werd, door de officier van justitie besloten om geen contacten meer met Van Hensbergen te onderhouden,’ zo staat in het strafdossier.

Peuk

De zaak wordt in 2009 heropend op basis van dna op een sigarettenpeuk die op de plaats delict is gevonden. Dat dna lijkt van Jan S. te zijn. Maar volgens diens advocaat Willem-Jan Ausma kan de verklaring van Van Hensbergen voor heel ander licht op de zaak werpen.

Meer bij Nieuwe Revu.