Nieuwe getuige in zaak Staatsliedenbuurt: requisitoir verplaatst

Vrijdag wordt er op het laatste moment nog een getuige gehoord in de zaak van de dubbele moord in de Staatsliedenbuurt. Het is Mohamed H. (28) die zelf verdacht is van medeplegen van de moord op Chahid Yakhlaf, op Oudjaarsdag 2015 in Kerkdriel. H. zegt te weten dat getuige Benaouf A. heeft gelogen.

Niet herkend

Het vermeende doelwit van de schutters in Staatsliedenbuurt Benaouf A. zegt op 29 december 2012 in een aanstormde Audi verdachte Anouar “Popeye” B. te hebben zien zitten. Mohamed H. kwam vandaag aan het woord tijdens een voorbereidende zitting in de zaak van Kerkdriel. Hij zei met Benaouf A. te hebben vastgezeten en tijdens die detentie van A. gehoord te hebben dat hij mensen heeft aangewezen die hij helemaal niet heeft herkend heeft op die avond in de Staatsliedenbuurt.

Dat is koren op de molen van de advocaat van Popeye, Inez Weski, die van mening is dat getuige Benaouf A. de waarheid verdraait: ‘Op vele plaatsen in het dossier komt naar voren dat Benaouf A. getuigen beïnvloedde of probeerde te beïnvloeden.’

Aansturende rol

Volgens Weski wordt deze H. in de dossiers door het Openbaar Ministerie in de groep van Omar Lkhorf (medeverdachte van de moord op Yakhlaf) en Benaouf A. geplaatst. A. heeft in die groep een aansturende rol in de organisatie die mensen liet liquideren, zo schrijft de recherche. A. is daarvoor nog niet vervolgd.

Over de positionering in de groep van A. toonde Mohamed H. zich donderdagmiddag geïrriteerd. Hij zegt nu niet en in het verleden ook niet in die groep te hebben gezeten.

H. wordt morgen om 13.00 gehoord door het gerechtshof. De strafeis van het Openbaar Ministerie wordt naar volgende week verplaatst. Dan zijn ook de pleidooien van de twee advocaten.

Anouar B. en Adil A. zijn door de rechtbank tot levenslange celstraf veroordeeld voor de dubbele liquidatie.

Zie ook:

Verdachte moorden Staatsliedenbuurt: ik moest de vegers rijden

Poging omkoping door Anouar B. of doorgestoken kaart?

‘Hij heeft gezorgd dat mijn broertje begraven ligt’