Nieuwe getuige tegen Holleeder (VIDEO)

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft een nieuwe getuige gevonden die zegt dat Willem Holleeder betrokken is bij liquidaties in de Amsterdamse onderwereld. Volgens de getuige Hidir K. zijn een aantal liquidaties gepleegd onder de regie Willem Holleeder, Dino S. en de in 2011 geliquideerde Stanley Hillis.

Vandros

Dat zegt het Openbaar Ministerie Amsterdam in een interview met EenVandaag. De getuigenverklaring van Hidir K. is deze maand toegevoegd aan het strafdossier Vandros: het politieonderzoek naar de betrokkenheid van Willem Holleeder bij liquidaties in het criminele milieu. K. was al een bedreigde getuige in het moordonderzoek Endstra.

Geen tegenprestatie

Het Openbaar Ministerie zegt Hidir K. een betrouwbare getuige te vinden. ‘Hij heeft niet om een tegenprestatie gevraagd van ons. Hij heeft geen geld gevraagd, hij heeft niet om strafvermindering gevraagd. Wel heeft hij gevraagd om bescherming en aangezien wij hem van belang vinden in het onderzoek naar Holleeder, bieden we hem die bescherming,’ aldus het OM in EenVandaag.

Drugshandelaar

Hidir K. (40) is een Turkse drugshandelaar. Hij moet niet worden verward met een andere Turk die Hidir wordt genoemd, en ook in het Passage-dossier voorkomt, Ramazan “Hidir” Ö. (zie hier). Zijn verklaring over het samenwerkingsverband van Holleeder, Dino S. en Stanley Hillis sluit aan bij eerdere getuigenissen van slachtoffers zoals Willem Endstra en Thomas van der Bijl. Ook de kroongetuigen Peter la Serpe en Fred Ros verklaarden eerder al – in ruil voor strafvermindering – dat dit criminele trio jarenlang op gewelddadige wijze afrekenden met criminele tegenstanders.

Endstra

Al bekend was dat Hidir K. getuige is in het onderzoek Enclave naar de moord op vastgoedhandelaar en ‘onderwereldbankier’ Willem Endstra in 2004. Hij is een zogenoemde bedreigde getuige. Voor de moord op Endstra zitten nu drie Turkse verdachten in voorarrest. In dit onderzoek heeft Hidir K. een man aangewezen die volgens hem op 17 mei 2004 in Amsterdam-Zuid de trekker heeft overgehaald. Ook heeft hij justitie de namen gegeven van twee Turken die volgens hem betrokken zijn geweest bij de moord op Endstra.

Zwijgrecht

Tijdens de politieverhoren beroept Willem Holleeder (56) zich tot nu toe op zijn zwijgrecht. Aanstaande woensdag staat hij tijdens een zogeheten pro-forma zitting voor de rechter. De voormalig Heinekenontvoerder is verdachte in meerdere liquidatiedossiers, maar wordt nu alleen vervolgd voor de moorden op vastgoedhandelaar Kees Houtman (2005) en hasjhandelaar Thomas van der Bijl (2006). Ook verdenkt justitie hem van het leiding geven aan een criminele organisatie met als doel het plegen van moorden en verboden wapenbezit. Verder is Holleeder verdacht als opdrachtgever voor andere liquidaties, zoals de moord op topcrimineel Cor van Hout (2003) en vastgoedhandelaar Willem Endstra (2004).