Nieuwe getuige voor moord op Endstra

Het Openbaar Ministerie heeft een nieuwe getuige in de zaak rond de liquidatie op vastgoedhandelaar Willem Endstra. Dat heeft het OM aan de NOS bevestigd. Op 10 november is er een zitting tegen drie verdachten in de zaak, tot die tijd wil het OM niets kwijt over wie de getuige is en wat hij of zij heeft verklaard.

De drie die in november terecht staan, worden al jaren verdacht betrokken te zijn bij de moord op Endstra. Het gaat om drie mannen uit Alkmaar, die voorbereidend werk zouden hebben gedaan. Zij zijn op dit moment op vrije voeten.

Uitvoerder wees naar Donald G.

De man die volgens het OM de trekker heeft overgehaald overleed in maart 2012 door een hersenbloeding. Het gaat om een Rus, die in 2011 in Polen werd aangehouden en uitgeleverd aan Nederland. Hij zou buiten officiële verhoren hebben gesproken met een officier van justitie, waarin hij zou hebben gezegd dat hij de opdracht van het liquideren van Endstra zou hebben gekregen van Donald G.

G. behoorde tot dezelfde groep als Holleeder. Endstra had voor zijn liquidatie meerdere gesprekken gevoerd met de Criminele Inlichtingen Eenheid, waarin hij verklaarde hoe hij en andere vastgoedhandelaren werden afgeperst door Holleeder, die daarmee tientallen miljoenen zou hebben verdiend. Hij verklaarde ook te vrezen voor zijn leven.

Dna-bewijs

Vastgoedhandelaar Endstra is op de Amsterdamse Apollolaan voor zijn kantoor vermoord, op 17 mei 2004. Enkele weken na de moord op Endstra werd het moordwapen gevonden in een auto die stond geparkeerd in Amsterdam-West. In die auto is ook dna van de Rus die later in de cel overleed aangetroffen, net als op sommige hulzen.

In een Mercedes-bus die om de hoek van het kantoor van Endstra stond geparkeerd, vond de politie dna van een van de drie verdachten die in november terecht staan, Ozgür C. De schutter zou van dat busje gebruik hebben gemaakt.

Lees meer over de Endstra-moord in het boek De Liquidatie Dossiers.

Lees ook:

Verdachte sms-bewegingen

Opvallende contacten, geen bewijs

De vechtpartij op het Rembrandtplein