Marineheli tegen drugssmokkel

De Koninklijke Marine zet in het Caraïbisch gebied een NH90 helikopter in tegen smokkel van cocaïne. Een NH90 reist mee aan boord van bevoorradingsschip Zr. Ms. Amsterdam dat zondagmiddag vanuit Den Helder is vertrokken. De NH90 wordt vooral gebruikt om de peilapparatuur, die bewegingen op zee kan waarnemen, maar ook om mariniers bij drugssmokkelaars aan boord te brengen.

Het toestel is onder meer uitgerust met een warmtebeeld-infraroodcamera en speciale radar- en peilapparatuur en heeft zeer goede sensoren.

Martillo

De marine probeert drugsroutes naar de Nederlandse eilanden te blokkeren en doet mee aan de internationale operatie Hammer (Martillo). Dat is een permanente surveillance in het gehele gebied dat onder leiding staat van het Amerikaanse Southern Command in Florida. Ook onder meer de marine van het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, en de Drug Enforcement Adminstration (DEA) doen aan Martillo mee. 

Orkaanseizoen

Zr. Ms. Amsterdam loopt naar verwachting 26 augustus Willemstad op Curaçao binnen en lost daar Zr. Ms. Holland af. Het marineschip heeft een bemanning van 130 mannen en vrouwen.  De Koninklijke Marine zet de Amsterdam ook in bij reddingsoperaties of bij noodhulp. Het orkaanseizoen in het Caraïbisch gebied is begonnen. Eerder vloog een NH90 mee tijdens een antipiraterijmissie voor de Somalische kust.