Greg R. verdachte in moordzaak Jaïr Wessels (UPDATE)

Greg R. (70) en de 48-jarige Delano “KeyLow” R. (foto) uit Leiden worden verdacht van de moord op Jaïr Wessels (30), vorig jaar in Breukelen. Het Openbaar Ministerie zegt de twee maandag te hebben voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die heeft hun voorarrest met 14 dagen verlengd.

Criminele organisatie

De twee mannen zijn woensdag aangehouden bij een actie die zich richtte op motorclub Caloh Wagoh. Volgens het Openbaar Ministerie houdt die motorclub zich bezig met onder meer geweldsmisdrijven en wapenbezit en vormen de leden daarom een criminele organisatie. De twee zijn ook verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie.
In de zaak van de liquidatie van Jaïr Wessels in 2017 in Breukelen is volgens het Openbaar Ministerie een nieuwe kroongetuige. Het is een van de verdachten in het onderzoek. De rechtszaak die deze week inhoudelijk zou worden behandeld ligt daardoor stil.

Schiphol

Eerst zullen nu de verklaringen die de kroongetuige heeft afgelegd verder worden onderzocht onder leiding van de rechter-commissaris. Dinsdag is er een op de beveiligde rechtbank op Schiphol een zitting in Schiphol waar de voortgang zal worden besproken met de rechtbank.

Drie personen

De 30-jarige Wessels werd op 7 juli 2017 doodgeschoten op het parkeerterrein bij station Breukelen. Het onderzoek naar deze liquidatie heeft geresulteerd in de dagvaarding van drie personen. Howard (Michel) K., Tony, de G. en Patrick S. (“Pepe” of “Peppie”). De eerste twee zijn lid van de MC Caloh Wagoh. De laatste is op vrije voeten gesteld. K. en De G. zijn volgens het Openbaar Ministerie de uitvoerders van de liquidatie.

Deal

Een van de verdachten heeft zich bereid verklaard om in ruil voor strafvermindering en bescherming openheid van zaken te geven. Dat is waarschijnlijk Tony de G. (34) die al eerder Patrick ’Pepe’ aanwees als “lokker”.

Na toetsing op betrouwbaarheid zegt het OM besloten te hebben een deal met deze verdachte overeen te komen waarna hij de status van kroongetuige heeft gekregen. Over de inhoud van deze deal en van de verklaringen van de kroongetuige wil het Openbaar Ministerie op dit moment geen mededelingen doen.

Volgens Het Parool verklaart de nieuwe getuige ook over moorden die in een deel van van de Nederlands-Marokkaanse onderwereld zijn gepleegd. Waarschijnlijk is de politie-actie tegen Caloh Wagoh van vorige week het gevolg van de verklaringen van de nieuwe kroongetuige.

Zie ook:

Politie-actie tegen MC Caloh Wagoh: wapens gevonden (UPDATE)

‘Jaïr Wessels werd gelokt met waterscooter’ (UPDATE)

Nieuwe arrestatie voor liquidatie Wessels