Nieuwe verdachte vergismoord alweer vrijgelaten

De verdachte die recent werd aangehouden voor betrokkenheid bij de vergismoord op Stefan Eggermont is door de rechtbank van Amsterdam donderdag op vrije voeten gesteld, aldus zijn advocaat Jurriaan de Vries. De rechtbank vindt dat er onvoldoende ernstige bezwaren zijn, wat betekent dat het bewijs tekort schiet om hem langer vast te houden.

Martha

Het Openbaar Ministerie had gevangenhouding van de man gevorderd. De recherche verdenkt de man ervan het wapen te hebben geleverd waarmee Eggermont op 13 juli 2014 in Amsterdam-Oost van het leven is beroofd.

Donderdag bracht NU.nl op basis van ‘betrouwbare bronnen’ naar buiten dat de verdachte Haizem M. (31) zou zijn. Dat is een “neef” van de even voor Eggermont in 2014 geliquideerde crimineel Gwenette Martha (40). Waarschijnlijk was Omar L. het eigenlijke doelwit toen Eggermont getroffen werd.

Andere dingen

De verdenking tegen M. komt voort uit ‘informatie uit gekraakte PGP-telefoons in combinatie met tactisch onderzoek’, aldus de politie. Woensdag liet advocaat De Vries weten dat er ‘in het dossier echt andere dingen staan’ dan wat de politie naar buiten brengt.

De andere verdachte in de zaak is Illiass K.. Hij en de verdachte M. rekent de politie tot net als diens broer Demis M. tot het kamp van Martha. Deze groep heeft een strijd uitgevochten met een groep rond Omar L.. Aan beide kanten zijn sinds een liquidatie in Antwerpen in 2012 vele personen geliquideerd.