Nieuwe ontwikkelingen rond moorden Annecy

Nieuwe ontwikkelingen in de mysterieuze viervoudige moord bij het meer van Annecy in september 2012. De politie doet onderzoek naar een mogelijk nieuwe verdachte, op aanwijzingen van een voormalige Franse politierechercheur. Daarnaast worden tot nu toe onbekende dna-sporen onderzocht, en is de Franse politie op zoek naar alle bezitters van het type geweer dat bij de schietpartij werd gebruikt.

In september 2012 werd de Brits-Irakese Saad Al-Hilli vermoord op een afgelegen parkeerterrein bij het meer van Annecy. Ook zijn vrouw en schoonmoeder kwamen om het leven. Niet ver van de doorzeefde auto van de familie Al-Hilli lag bovendien een doodgeschoten fietser. De man was met hetzelfde wapen om het leven gebracht.

Motief nog altijd onduidelijk

De twee jonge dochters van Al-Hilli overleefden de schietpartij. Eén van de dochters raakte zwaargewond – de schutter was waarschijnlijk door zijn munitie heen, en had haar met de kolf van zijn wapen geslagen. Ze raakte daarbij buiten westen, maar overleefde wel. Haar zusje kroop onder de rok van haar moeder, en werd daar uren later ongedeerd gevonden.

Het motief voor de moord is nog altijd onduidelijk. Vader Al-Hilli had ruzie met zijn broer, er was een miljoen op een Zwitserse bankrekening met mogelijk een link naar de Iraakse dictator Saddam Hussein, en ook de fietser had zo zijn problemen. Bovendien bleek ook Iqbal Al-Hilli, de vrouw van Saad, een verborgen verleden te hebben.

Link met 30 jaar oude zaak

Een Franse rechercheur vermoedt dat de 53-jarige Belg Michel Hecht wel eens iets met de viervoudige moord te maken kan hebben. Hij werd eerder al verdacht van de moord op zijn broer, schoonzus en neefje, maar werd wegens gebrek aan bewijs vrijgelaten.

Ook was Hecht in beeld in de zaak rond de dood van twee Britse fietsers (foto rechts), Lorraine Glasby (28) en Paul Bellion (29), die 1n 1986 vermoord werden gevonden in een maisveld in Groot-Brittannië.

‘Veel overeenkomsten’

Volgens de voormalige Franse rechercheur Pascale Huche, nu privédetective, zijn er veel overeenkomsten in de dertig jaar oude zaak en de viervoudige moord in Annecy. Beide schietpartijen vonden plaats op een afgelegen plek, en er op korte afstand geschoten. Bovendien woont Hecht tegenwoordig niet ver van het meer van Annecy.

Huche heeft de Franse politie getipt, en die doet nu onderzoek naar Hecht. Volgens Britse media is Hecht al ondervraagd in de zaak.

Nieuwe dna-sporen

Daarnaast zijn er nog andere ontwikkelingen in de moordzaak. De politie heeft twee dna-sporen op de auto van Al-Hilli veilig gesteld, maar het is nog niet bekend van wie die sporen zijn. De sporen werden onlangs gevonden toen de auto nog eens werd nagespeurd. Het spoor is al door de internationale databanken gehaald, maar dat heeft geen match opgeleverd.

Zoeken naar eigenaren van antiek wapen

De politie is bovendien op zoek naar alle eigenaren van het wapen waarmee de viervoudige moord werd gepleegd. Dat zijn er naar schatting 56.000. ‘Een enorme klus, maar het moet worden gedaan’, stelt de Franse aanklager Eric Maillaud. Het wapen is een belangrijk spoor in de zaak: het gaat namelijk om een wapen dat stamt uit de jaren 30 van de vorige eeuw.