Verdachte “schakersmoord” op vrije voeten (UPDATE)

De man die is veroordeeld voor het om het leven brengen van de toen 45-jarige Michael de Vrieze uit Burum (foto) is door het gerechtshof in Leeuwarden op vrije voeten gesteld. Eerder zei advocaat Jacq Taekema volgens het Dagblad van het Noorden dat zijn client ten onrechte is veroordeeld.

Twaalf jaar

De nu 37-jarige Cafer G. uit Groningen is in 2013 wegens doodslag veroordeeld tot twaalf jaar celstraf na een eis van tien jaar. Nieuw onderzoek zou de onschuld van G. aantonen volgens Taekema. Hij vroeg het hof zijn client direct in vrijheid te stellen. Volgens de advocaat blijkt uit nieuw onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) dat bepaalde aannames in het bewijs niet kloppen.

Jupiterstraat

Amateur-schaker Michael de Vrieze zou in 2010 om het leven zijn gebracht maar zijn lichaam is nooit gevonden. Het zou zijn gebeurd in een woning aan de Jupiterstraat in Groningen. Er is bloed van De Vrieze in die woning aangetroffen. Politieonderzoek toonde aan dat iemand heeft geprobeerd het bloed te verwijderen. Cafer G. huurde een kamer in de woning waar ook Michael de Vrieze een kamer had.

Te weinig

Het nieuwe onderzoek door het NFI laat zien dat er maar heel weinig bloed is aangetroffen in tegenstelling tot waar de rechtbank van uit ging. Advocaat Taekema stelt dat er te weinig bloed is gevonden om van een halsmisdaad uit te kunnen gaan. Volgens Taekema is het ook zeer de vraag of woning aan de Jupiterstraat in Groningen wel een plaats delict is. De inhoudelijke behandeling van de zaak volgt later dit jaar.

Bankpas

De veroordeling van Cafer G. door de rechtbank is gebaseerd op en reeks aanwijzingen maar niet op hard bewijs. G. vestigde zich kort na de moord in Turkije. Hij heeft, nadat De Vrieze was verdwenen, geld opgenomen met diens bankpas en creditcard. Verder heeft hij er altijd het zwijgen toe gedaan.