Nieuwe wet: 55 invallen bij growshops

De politie heeft na invoering van de wetswijziging in de Opiumwet op 1 maart de afgelopen maand invallen gedaan bij 55 growshops. Dat blijkt uit een inventarisatie van het Algemeen Dagblad. Voorbereidingshandelingen op wietteelt zijn nu strafbaar.

Vrachtwagenladingen

Volgens de krant zet de politie momenteel ‘extra stevig’ in op dergelijke strafbare feiten. De meeste invallen vonden plaats in de regio’s waar traditioneel veel wietteelt plaatsvindt: Noord-Brabant en Zeeland, 25. In sommige bedrijfspanden heeft de politie vrachtwagenladingen vol kweekspullen in beslag genomen. Bij een paar growshops zijn wietplanten of -stekjes aangetroffen en ook groeilampen, koolstoffilters en kweektenten. Sommige growshopeigenaren kregen een waarschuwing. Tien keer heeft de politie goederen in beslag genomen en proces-verbaal opgemaakt. Zeker vier growshopeigenaren zijn gearresteerd.

Drie jaar

Het Openbaar Minsterie denkt de wietteelt beter te kunnen bestrijden doordat voorbereiding voor teelt nu met maximaal drie jaar cel kan worden bestraft. Het gaat om doelbewust verkopen van ventilatiesystemen, groeilampen, koolstoffilters of een elektrische installatie leveren voor illegale teelt. Dat betekent dat bepaalde typen van die producten in voorraad hebben strafbaar kan zijn omdat die veel gebruikt worden in wiethokken. De rechter zal de komende jaren uitmaken in hoeverre strafrechtelijke vervolging succesvol kan zijn. Sommige producten zijn immers ook in gebruik in de bona fide tuinbouw. Veel growshops zijn daarom doorgegaan als tuincentrum met een gevarieerder assortiment.

Ondergronds

Belangrijk argument tegen deze aanpak is dat het vooral de niet-criminele thuisteler moeilijker wordt gemaakt terwijl de georganiseerde criminelen die toch al ondergronds werken hun praktijk gewoon door zullen zetten. Mogelijk zullen iets hogere investeringen hoogstens hun prijzen iets opdrijven, wat de ondergrondse handel in productiemiddelen weer zal doen toenemen. Aan de andere kant zullen niet criminele telers uit de markt stappen waardoor de vraag naar wiet van georganiseerde criminelen weer kan toenemen.