Nigeriaanse spammers effectiever dan ooit (VIDEO)

Niemand trapt meer in de e-mails met berichten van Afrikaanse erfgenamen die alleen maar een paar honderd euro nodig hebben om een enorme erfenis binnen te halen. Of in wartaal gestelde mailtjes waarin je op een linkje moet klikken. Zou je denken.

Yahoo Boys

Maar volgens een recent onderzoek draaien Nigeriaanse scams internet-oplichters beter dan ooit. Er worden met een eenvoudige fraudes miljarden binnengeharkt.

In Nigeria zijn de scammers beroemd en ze tonen hun succes op sociale media. Het zijn maffiagroepen met een cult-achtige uitstraling en namen zoals Black Axe, schrijft Wired. Fraude gaat gewoon door, de omzet is goed. Het is old-style en low-tech cybercrime met als achterliggende idee: waarom zelf investeren in dure malware als je gemakkelijk miljoenen mensen ervan kan overtuigen iets stoms te doen. In het begin heetten de scanners in Nigeria ook wel Yahoo-boys, omdat ze vaak een mailadres van Yahoo gebruikten (zie de rap-song Yahooze onder).

Doelgroep

De doelgroep is wel wat veranderd. Het zijn nu met name kleine bedrijven die slachtoffer worden van Nigeriaanse fraude. Volgens de FBI waren er tussen 2013 en 2017 zo’n 40.000 bedrijfjes slachtoffer met een geschatte schade van 5,3 miljard dollar. De meeste scams komen neer op het sturen van een e-mail met een link waarmee een malware op de computer wordt geïnstalleerd. Als er eenmaal toegang is nemen de hackers de tijd om de bedrijven te bestuderen om via een variatie aan bedrog, misleiding en valse documenten geld af te troggelen of bankrekeningen te hacken.

Social engineering

Zo nemen hackers soms weken de tijd om e-mailverkeer te bestuderen om de juiste scam op te zetten of om domeinnamen te verkrijgen die bij de gebruikers geen wantrouwen opwekken. Ze zijn ook goed in social engineering, zodat ze erin slagen opdrachten via internet – en zelfs via Skype-gesprekken – opdrachten aan werknemers uit te delen om uiteindelijk overboekingen te (laten) doen.

Onder de video van de rap “Yahooze” waarin het leven van een succesvolle Nigeriaanse scammer wordt bezongen.

https://youtu.be/0Jh8tCns-Bg