NL-er in Engeland schuldig aan smokkel van 1400 kilo coke

Raymond D. (27) uit Grou, Friesland, is door de rechtbank in Bristol schuldig bevonden aan de smokkel van 1400 kilo cocaïne. D. werd op 28 augustus vorig jaar samen met 2 anderen opgepakt op een catamaran die afkomstig was uit Suriname en vol zat met coke.

D. bevond zich aan boord van het zeiljacht Nomad toen het schip in de buurt van Cornwall werd geënterd door de Engelse en Ierse autoriteiten. Naast D. waren ook nog de Let Voldemars Gailis (21) en de kapitein van het schip, de 49-jarige Richard Must uit Estland, op de catamaran.

Engelsen

Ook werden bij de operatie 2 Engelsen opgepakt, die woonachtig waren in Spanje. In tegenstelling tot eerdere berichtgeving bevonden zij zich niet aan boord van de Nomad. De 64-jarige Nigel Clark die al enkele dagen onder observatie stond, werd ook op 28 augustus opgepakt. Hij had een RHIB (een snelle motorboot) laten transporteren naar Engeland. Clark werd opgepakt in de haven van Hayle in Cornwall. Een andere betrokkene, Dean Waters (59), werd aangehouden in Dorset. Hij was onder andere in het bezit van een gps-tracker en thermische camera’s. Doorzoekingen van de auto’s van het tweetal leverden verschillende beveiligde telefoons en een aanzienlijke hoeveelheid cash op. De Engelse autoriteiten vermoeden dat het duo met de RHIB naar de Nomad zouden hebben willen varen om daar de cocaïne op te pikken. De Engelsen zijn eerder voor drugsdelicten veroordeeld.

120 miljoen euro

De gevonden 1400 kilo cocaïne vertegenwoordigt in het Verenigd Koninkrijk een straatwaarde van zo’n 120 miljoen euro, aldus de Engelse justitie.

Strenge straffen

Raymond D. hoort op 26 maart hoe lang hij de cel in moet. Over het algemeen worden in het Verenigd Koninkrijk strenge straffen opgelegd voor drugssmokkel. Er zitten verschillende Nederlanders voor cokesmokkel vast in Engeland (Lees ook: Zij zitten vast in Engeland voor drugs).