Halal-eten bij No Surrender (UPDATE)

MC No Surrender richt binnenkort nieuwe chapters op in Ankara, Turkije en in Marokko. Ook in Antwerpen komt een nieuwe vestiging. In Nederland zit er even 'een stop op'. Dat zei oprichter Klaas Otto tegen weekblad Panorama. Al langer was bekend dat No Surrender zich met geopende armen opstelt ten opzichte van minderheden. 

Halal

Otto zegt laatst het Tweede Kamer-lid Ibrahim Wijbenga (CDA) te hebben ontvangen in het clubhuis in Zundert (N.-B.) Wijbenga was geïnteresseerd 'in wat de rest van de multiculturele samenleving niet voor elkaar krijgt: broederschap tussen moslims en niet-moslims', aldus Otto. Er zijn nogal wat moslims onder de leden van No Surrender. In het clubhuis is halal-voedsel en ernaast staat zelfs een piepkleine gebedsruimte.

Overdreven

Het Openbaar Ministerie stelt zich uiterst wantrouwend op tegenover MC's als No Surrender. Otto en Big Willem van Boxtel klagen erover dat ze overdreven zwaar in de gaten worden gehouden. Tijdens een toertocht in augustus ging vrijwel de gehele stoet op de bon. Onder meer omdat de heren soms over verdrijvingsvakken reden.

Bonnetjes

Van Boxtel zegt dat een clubhuis in Amsterdam er voorlopig niet in zit. Een poging in Almere faalde onlangs. Otto zegt door de Belastingdienst achterna gezeten te worden voor ontbrekende bonnetjes van jaren geleden en daarvoor zelfs te moeten voorkomen voor de rechtbank.

Taskforce

De oorzaak van deze tegenwerking is dat de overheid prioriteit geeft aan de aanpak van 1%'er MC's. Er is nu een "Taskforce" in het leven geroepen onder leiding van de burgemeester van Enschede, Peter den Oudsten. Daarin werken politie en OM maar ook bijvoorbeeld Belastingdienst en gemeenten samen om het de MC's zo moeilijk mogelijk te maken.

Lees meer in Dossier MC's