Multiculti-feest bij MC No Surrender

'Zo, nou is alles eruit. Nu gaan we feestvieren', zo zegt No Surrender-oprichter Klaas Otto tegen de Panorama-verslaggeefster en Amsterdamse president Willem van Boxtel, aan het einde van een lang gesprek. No Surrender lijkt wel met een dikke middelvinger naar de Hells Angels te wijzen, maar dat is 'onzin', zegt Otto. Panorama biedt No Surrender deze week negen pagina's. Daarmee, en met een reusachtige fotoserie staat de nieuwe MC er gekleurd op.

 

Los Rifinos

Gekleurd, is het goede woord. No Surrender profileert zich net als Satudarah als een multiculturele motorclub. Zo is op het feest halal-eten ('uit respect voor de moslims-broeders'), een buikdanseres en is er een chapter Los Rifinos, een verspaansing van De Riffers, een verwijzing naar het herkomstgebied van veel Marokkaanse Nederlanders, het Rif-gebergte. Op het feest waar Panorama mocht fotograferen kregen een aantal Turkse en Marokkaanse leden hun jasjes en colors. Later zal dit nieuwe chapter worden opgesplitst in een Marokkaanse en Turkse afdeling. Een 150 jonge Turken en Marokkanen treedt binnenkort als prospect toe.

Scooterrijder

'Deze man heeft mij weer sterk gemaakt', zegt oud-Hells Angels president Willem van Boxtel, die de Angels in 2004 in bad standing moest verlaten, omdat hij een bomaanslag op Willem Holleeder zou hebben gepland in Angel's Place. Van Boxtel zegt er te zijn uitgewipt 'door Harry S. en zijn bende'.

Tussen Holleeder en Van Boxtel is het overigens pais en vree. Willem Holleeder zou vice president worden van het Amsterdamse chapter van No Surrender maar dat ging niet door. Klaas Otto (links naast Holleeder): 'Willem past niet echt in de MC- wereld, maar ik vind het wel een aardige kerel. Je kunt super met hem lachen, hij heeft veel humor en het was ook wel fijn om een keer iemand te ontmoeten die een grotere neus heeft dan ik.' Hoe dan ook: door de presentatie van scooterrijder Holleeder en sportschoolhouder Dick Vrij als sergeant at arms stond de club publicitair wel direct op de kaart.     

Kroonluchters

Klaas Otto was voorheen de voorman van Satudarah MC, evenals No Surrender een uitgesproken multiculturele motorclub, die – net als No Surrender – ook veel woonwagenbewoners, als Otto, onder de leden telt. Kroonluchters aan het plafond verwijzen naar hun stijl van woningdecoratie. Het oude clubhuis van Satudarah in Zundert (N-B) is het landelijk hoofdkwartier.

Vergrijsd

Wat er aan spanningen leeft tussen de drie clubs is nog af te wachten. Otto zegt dat hij een bezoek heeft gebracht aan de Hells Angels voordat hij de nieuwe club ging presenteren. Op het feest wordt de tekst van een rapper 'schijt aan de overheid' luidkeels meegebruld. Daarin moeten de drie clubs zich toch kunnen vinden.

Terugkijkend op z’n Satudarah-tijd, zegt Otto dat het niet helemaal "zijn" club was: 'Voor mij verschillen Satudarah en de Angels niet zoveel. Het zijn prima clubs, alleen het bestuur is een beetje vergrijsd. Stel wij zijn het bestuur en nemen beslissingen, maken afspraken met andere clubs maar geven dat niet door aan de mensen die beneden zitten…Dan zijn we toch verkeerd bezig? Dat gebeurt bij Satudarah en ook bij de Hells Angels.'  

Veel meer in Panorama.