Nog een ex-rechercheur Bende van Nijvel opgepakt

Er is dinsdag nog een andere voormalige Rijkswachter die in de jaren tachtig de Bende van Nijvel onderzocht opgepakt: François A. (70). Hij was de meerdere van Phlippe V. (61) die vorige week werd aangehouden. Justitie vermoedt dat A. of V. een informant afschermen.

Wapens

Op 6 november 1986 haalden duikers in opdracht van het Delta-team van de Dendermondse onderzoeksrechter Freddy Troch twee zakken uit het water van het kanaal Brussel-Charleroi in Ronquières. Daarin zaten wapens en andere artikelen die de overvallers en moordenaars gebruiken bij hun dodelijke overvallen.

Tussen 1982 en 1985 velen bij gewelddadige overvallen totaal 28 doden en ruim 40 gewonden. 


Doorbraak

Volgens De Standaard wil de recherche nu weten of V. en/of A een informant hadden die hen heeft gezegd waar ze moesten gaan zoeken. Tot op vandaag hebben ze dat allebei altijd ontkend. Als zo’n informant heeft bestaan dan kan dat een doorbraak zijn in het huidige onderzoek.

In scene gezet?

A. zou V. opdracht hebben gegeven om op 6 november 1986 te gaan duiken in het kanaal. Het nieuwe team onder leiding van onderzoeksrechter Martine Michel gelooft dat de wapenvondst in Ronquières in scène is gezet. Philippe V. heeft altijd beweerd dat hij pas na opnieuw doornemen van het dossier besloot om opnieuw te gaan duiken, nadat er vlak na een overval in Aalst in 1985 al eens was gedoken, volgens V. niet grondig genoeg.

Wel naar boven

Bij de tweede poging op 6 november 1986 kwamen wel wapens en onder meer een kluis in 1985 in Aalst was ontvreemd wel naar boven.

Nieuw onderzoek heeft recent uitgewezen dat de zakken pas een paar dagen voor de vondst op 6 november 1986 in het water zijn gegooid en niet kort na de overval in Aalst in 1985. Het verhaal over het doornemen van het dossier is ongeloofwaardig, er moet een tip zijn binnengekomen.

Een bendelid?

Daarom denkt de recherche dat er een informant moet zijn geweest. Een vraag is waarom de duikoperatie dan in scene is gezet. Een andere vraag is van wie de informant dan was (van A. of van V.) en natuurlijk of dit een bendelid is geweest.

De daders van de dodelijke aanslagen, noch uitvoerders, noch opdrachtgevers, zijn ooit gepakt. Wel staat vast dat de opdrachtgevers politieke motieven moeten hebben gehad.