Nog één verdachte wapenkelderbox-zaak vast

Van de drie verdachten die zijn aangehouden in de zaak van de wapenkelderbox in Amsterdam-Slotermeer zijn er twee op vrije voeten gesteld. Dat meldt Het Parool. Volgens de krant was de vondst fors.

Munitie

Er er lagen vijf handgranaten, de lading van een mijn, een lange-afstandsgeweer met demper en telescoop, verscheidene pistolen en revolvers, schietpennen, patroonhouders voor automatische wapens en twee kisten munitie. De kelderbox aan de Jan Zwanenburghof werd op 27 november ontruimd.

EOD

Maandag heeft de raadkamer van de rechtbank twee verdachten op vrije voeten gesteld omdat die  onvoldoende aanwijzingen ziet voor hun betrokkenheid bij de wapens. De verdachte die nog vastzit is een vijftigjarige Amsterdammer. In een onderzoek naar een gestolen motor troffen agenten iets aan dat op een explosief leek. Daarop is de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) ingeschakeld en werden twee naastgelegen woningen ontruimd.

Ontkennen

Advocaat Gerald Roethof zegt in Het Parool: ‘Ik ga er van uit dat het opheffen van de voorlopige hechtenis te maken heeft met het ontkennen van de verdachten en het feit dat het Openbaar Ministerie verzuimd heeft onderzoek naar vingerafdrukken of dna op de wapens te verrichten. Onze cliënten hebben geen enkele binding met het milieu.’

Toeval?

De recherche geeft momenteel prioriteit aan onderzoeken naar handel in zwaardere type handvuurwapens omdat die worden gebruikt in de liquidatiegolf van de afgelopen jaren. Volgens de politie was de vondst van de wapens in Slotermeer een toeval. Onlangs deed de Amsterdamse politie een inval in Loosdrecht (zie foto boven) nadat kennelijk “bij toeval” een verdachte transactie van een aantal personen was waargenomen.

‘Wapenhandelaar’ komt voor in Passage-dossier (UPDATE)