Nog meer leden van Goliath-bende op radar van justitie

Het Openbaar Ministerie zegt dat er inmiddels 7 verdachten van de vermeende Goliath-bende vast zitten. Justitie heeft ook nog 5 andere leden in het vizier; 2 van hen staan internationaal gesignaleerd, meldt RTV Oost.

Aan het hoofd van de bende zou Simon D. staan. Hij zit in Duitsland in de cel, net als zijn rechterhand, die de bijnaam Vin Diesel heeft. Laatstgenoemde is kort geleden veroordeeld tot 11 jaar cel. Via binnengesmokkelde telefoons onderhouden de 2 contact met overige leden van de organisatie. Zo zou Simon D. opdracht hebben gegeven voor 7 liquidaties. Dat resulteerde in 2017 tot aanslagen in Enschede, Almelo en Gronau. De slachtoffers overleefden wonderwel. In enkele gevallen werden de aanslagen gepleegd op verkeerde doelwitten.

Kapper

Zo zou de 37-jarige Henry W. uit Hengelo een Turkse kapper in brand hebben gestoken. De man, die niets met criminaliteit van doen had, overleefde, raakte zeer ernstig gewond. Het eigenlijke doelwit zou een 45-jarige man uit Enschede zijn, die enkele maanden later door meerdere kogels werd geraakt tijdens een schietpartij op een parkeerplaats in het Duitse Gronau, net over de grens met Nederland. Voor die laatste liquidatiepoging zit de 24-jarige Maurits R. uit Apeldoorn – ook wel Wolfje genoemd – vast.

Twentse leden

De vermeende bende bestaat voornamelijk uit Twentse leden. De organisatie hield zich voornamelijk bezig met drugshandel via het Dark Net. Het ging daarbij vooral om xtc en speed. Klanten betaalden met bitcoins. Vanuit opslagplaatsen in Oost-Nederland werden de pakketten met drugs via Duitse postkantoren verstuurd.

Ironchat

Politie kreeg zicht op de bende nadat ze er in was geslaagd om de beveiligde communicatie van het programma Ironchat te kraken. Daardoor kon ze het berichtenverkeer via de beveiligde telefoons inzien.