Nog nooit zoveel cocaïne naar Spanje

In Spanje is nog nooit zoveel cocaïne binnengekomen als dit jaar. Dat blijkt uit een rondgang van de Spaanse krant El Pais. De Spaanse havens zijn samen met Antwerpen en Rotterdam verantwoordelijk voor bijna alle cocaïne die Europa binnenkomt.

Lawine

Alleen de afgelopen weken is er ruim 14 ton gepakt door de politie, in Malaga en Algeciras. In Algeciras, op 20 kilometer van De Britse enclave Gibraltar, komen per jaar vier miljoen containers aan, en ook met duizenden kilo’s coke. Ook de enorme haven van Valencia is bij handelaren momenteel populair als bestemming voor containers met cocaïne, daar komen jaarlijks vijf miljoen containers aan. De United Nations Office on Drug and Crime (UNODC) rapporteerde recent dat er in de wereld nog nooit zo veel cocaïne in de handel is geweest. En er was nog nooit zoveel gebied met coca-blaadjes beplant.

Een woordvoerder van de GRECO, een speciale politie eenheid die in Spanje georganiseerde misdaad bestrijdt zegt: ‘het is een lawine, massieve hoeveelheden komen binnen. Zoiets hebben we nog nooit gezien.’

Voorraden

Traditioneel is het noordwestelijke Galicië de smokkelaars-regio van Spanje. El Pais sprak met een oudgediende uit het milieu daar. Hij zegt dat er teveel cocaïne in Spanje is en dat de voorraden in Madrid en Sevilla uitpuilen. Groothandelsprijzen in Spanje lagen een tot voor een paar jaar altijd tussen stabiel tussen de 32.000 en 35.000 euro. ‘Nu wordt er verkocht voor 27.000 en 28.000’.

In Galicië komt de cocaïne met speedboten of vissersschepen binnen nadat het op volle zee is overgeladen. Er zijn door volgens El Pais vier grote mannen die de handel controleren, ofwel poserend als succesvolle bonafide zakenman ofwel bescheiden levend in een vissersdorp.

Zwarte gaten

Een officier van justitie van het Spaanse landelijk parket in Madrid noemt de havens als Rotterdam, Antwerpen en Valencia ‘zwarte gaten’. Hij zegt dat de strijd tegen de grootschalige drugshandel niet te winnen is omdat de financiële middelen ontbreken.

Volgens de Spaanse Nationale Politie zijn Nederlandse handelaren van ‘Marokkaanse origine’ momenteel de machtigste groep opkopers van cocaïne in de provincie Andalusië: ‘Zij zijn het gevaarlijkst en het machtigst. Ze zijn discreet geswitcht van hasj naar cocaïne. Ze werken samen met Kosovaars-Albanse bendes in Valencia en Servische mafia in Barcelona, die cocaïne kopen en het distribueren over Europo. Dit zijn de mensen die we in de toekomst zullen bevechten.’