NOS gedaagd om zaak Tamara Wolvers

De voormalige hoofdverdachte van de moord op Tamara Wolvers, Jacob G. spant een kort geding aan tegen de NOS. Dat hebben bronnen bij de omroep tegenover Crimesite bevestigd. Jacob G. werd drie keer vrijgesproken van de moord en wil nu voorkomen dat de NOS aandacht besteed aan de zaak, in een uitzending aanstaande zondag. Hij wil niet langer in verband worden gebracht met de moord.

 

Tamara Wolvers werd in de zomer van 2006 gewelddadig vermoord. Ze werd gevonden in haar ouderlijk huis in Alphen aan den Rijn met een plastic zak over haar hoofd en een mes in haar borst. Haar oom Jacob G. werd aangehouden als verdachte, maar heeft altijd iedere betrokkenheid ontkend. Tijdens de politieverhoren en de zittingen zweeg hij. Ondanks het feit dat er dna van G. werd gevonden op haar badjas, spraken rechtbank, Hof en Hoge Raad hem telkens vrij. De rechters vonden het dna-spoor te zwak om als zelfstandig bewijs te kunnen dienen.

Herziening

De NOS wil zondag aandacht besteden aan het onderwerp ‘herziening ten nadele’, een wetswijziging waardoor mensen die onherroepelijk zijn vrijgesproken, toch vervolgd kunnen worden, als er nieuw belastend materiaal boven water komt. De vrijspraak van Jacob G. zou in het onderwerp aan de orde komen, maar zijn advocaat Sixten Jansen verzet zich daar tegen: ‘als zou de zaak tegen eiser een strafzaak zijn die onder de categorie van potentiële kanshebbers op zo’n herziening ten nadele valt te scharen’.

De vader van het slachtoffer, Berry Wolvers, werkte mee aan het Journaal-item. Hij laat in een reactie aan Crimesite weten dat hij hoopt dat de uitzending morgen gewoon door kan gaan: ‘Aanstaande dinsdag wordt de nieuwe wet behandeld in de Eerste Kamer. Zodra er nieuwe bewijzen in de zaak van Tamara gevonden worden, willen we met een beroep op de nieuwe wet de zaak voor herziening aandragen’. 

De NOS en eindredacteur Bas de Vries zijn gedaagd in het kort geding dat de rechtbank in Lelystad op zondag behandelt. Overigens zijn pogingen om een uitzendverbod af te dwingen meestal gedoemd te mislukken. Nederlandse rechters geven vrijwel nooit toe aan preventieve censuur, maar toetsen liever achteraf of een publicatie rechtmatig was.

Lees hier de uitspraak van de Hoge Raad.