Notaris gearresteerd: verdacht van banden met criminelen (UPDATE)

De Amsterdamse notaris Dirk K., en een medewerker van zijn kantoor, zijn aangehouden op verdenking van het grootschalig witwassen van crimineel vermogen, zo meldt De Telegraaf. De krant schrijft dat het Openbaar Ministerie denkt dat de notaris fungeert als een brug tussen boven- en onderwereld.

Bekende criminelen

De naam van notaris K. dook vorig jaar op in een regionaal onderzoek van politie en fiscale opsporingsdienst FIOD naar verdachte vastgoedtransacties. K. deed kennelijk veel transacties voor bekende criminelen.

K. is op 17 mei aangehouden op verdenking van witwassen van crimineel vermogen en van het structureel niet melden van ongebruikelijke transacties bij de Financial Intelligence Unit (FIU). Een notaris heeft volgens de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme de plicht om klantonderzoek te doen om zo witwassen van crimineel geld te voorkomen. Hij moet ook ongebruikelijke transacties melden.

De medewerker van het kantoor is enkele dagen later aangehouden op dezelfde verdenkingen. Tijdens een actiedag medio mei is zowel het kantoor van de notaris, als zijn woning en een garagebox doorzocht. Hierbij zijn meerdere specifieke dossiers en gegevensdragers in beslag genomen.

Geschorst

Beide mannen zijn inmiddels door de officier van justitie in vrijheid gesteld, maar zijn nog wel verdachte.

Op de dag van zijn aanhouding werd K. als notaris geschorst. De tuchtrechter heeft een waarnemend notaris aangesteld op het betrokken kantoor Kasper Notariaat aan de Herengracht.

Het Amsterdamse Combiteam – een samenwerkingsverband van de Dienst Regionale Recherche (DRR) Amsterdam en de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) – startte vorig jaar het onderzoek. De aanleiding daarvoor was een signaal van het RIEC (Regionaal Informatie- en Expertise Centrum) dat deze notaris betrokken zou zijn bij twijfelachtige vastgoedtransacties.