‘NSA hackt Belgische encryptie-expert’

De Amerikaanse geheime dienst NSA en de Britse GCHQ hebben waarschijnlijk de Belgische professor Jean-Jacques Quisquater gehackt. De internationale encryptie-expert heeft dezelfde malware op zijn computer gevonden als waarmee het systeem van de Belgische telecombedrijf Belgacom is gekraakt. In de zaak rond Belgacom wijzen alle sporen richting de NSA en GCHQ.

Het parket, dat onderzoek doet naar de hack van Belgacom, bevestigt tegenover de Belgische krant De Standaard dat het een dossier heeft geopend rond de zaak van de professor. Quisquater heeft ook een klacht ingediend bij het gerecht. 

Nederlandse chipfabrikant

Het is geen toeval dat juist Quisquater wordt gehackt. Hij is een internationaal gerespecteerd expert op het gebied van encryptie en op veel apparatuur zit dan ook een beveiligingstechnologie die mede is bedacht door Quisquater.

Zo kwam hij onder meer regelmatig over de vloer bij de Nederlandse chipfabrikant NXP, die mogelijk de beveiliging van de mobiele telefoon van de Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft verzorgd. De NSA luisterde deze telefoon jarenlang af, wat leidde tot een diplomatieke rel tussen Duitsland en de Verenigde Staten.

Vervalste LinkedIn-uitnodiging

De professor zou ongeveer een half jaar geleden zijn besmet met de malware. Hij heeft op een link in een vervalste uitnodiging van LinkedIn geklikt, waardoor het systeem van de professor besmet kon worden.

In september werd bekend dat het Belgische telecombedrijf Belgacom was geïnfecteerd met erg geavanceerde malware. Het Duitse blad Der Spiegel publiceerde een aantal maanden later documenten van klokkenluider Edward Snowden, waaruit bleek dat de Britse geheime dienst GCHQ malware op de servers van Belgacom wilde laten draaien.

Diezelfde malware is nu dus bij professor Quisquater gevonden. Wat voor informatie de geheime diensten van zijn computer hebben kunnen halen, is niet bekend.