Doelwit: Iedereen met communicatie

In een verlaten bergstreek in Utah – midden tussen de Mormonen – werkt de National Security Agency (NSA) aan (waarschijnlijk) de allergrootste dataopaslag van afluistergegevens ter wereld. Goede kans dat ook uw e-mailtjes of telefoongesprekken er zullen terechtkomen. Er is niet teveel over bekend: het bouwproject is vijf keer zo groot dan de parlementsgebouwen in Washington en kost iets van 2 miljard dollar.

 

In September 2013 moet het project met de weinig opvallende naam Utah Data Center klaar zijn. Het jaarbudget van de NSA is na de aanslagen van 11 september 2001 tientallen miljarden dollars gaan belopen. 

Het project in Utah is een rest van het ’total information awareness’-programma (totaal informatie bewustzijn) dat Bush lanceerde na de aanslagen. Het kwam niet door het parlement omdat dat project de privacy van de Amerikanen al te erg leek aan te tasten.

Doel van het centrum wordt alle informatie die door de wereldburgers over de communicatienetwerken wordt verstuurd op te slaan, zonodig te decoderen en de analyseren.

Waar en hoe de NSA precies luistert is top secret (‘Never Say Anything’) maar het is zeker dat er ook veel – zo niet alle – Europees telefoon- en dataverkeer wordt ondergeschept.

Op de bodemloze servers in Utah zal in ieder geval elke Google-zoekopdracht, e-mail en mobiel telefoontje van iedere Amerikaan worden opgeslagen. Daarnaast stromen er andere privé-data naar het centrum zoals parkeer-data, reisroutes, boekaankopen en meer, gebaseerd op credit card-analyses en nog andere data. En waarschijnlijk dus ook data van de Nederlander.

Wired sprak met een anonieme bron die het project kent: ‘Iedereen is doelwit, iedereen die communiceert.’

De NSA spaart al jaren communicatie. Maar aanslagen als op 9/11 werden niet voorkomen.

NSA is nu bezig aan een comeback wat betreft zijn imago als belangrijke hoeder van de veiligheid van de Amerikanen, niet in minst doordat er doorbraken zouden zijn geweest in de de-cryptie capaciteit van de dienst, waardoor veel meer informatie van andere landen en bijvoorbeeld belangrijke multinationals kan worden gelezen.

Verder moet in het datacentrum een nieuwe supercomputer gaan draaien die analyses maakt en patronen gaat herkennen in de miljarden stukjes communicatie die de wereldburgers rondsturen. 

Zie Wired.