Nu ook: de Heinekenontvoering App

Er was eens het boek van Peter de Vries over de Ontvoering en toen kwam er een film over de Ontvoering (en de aankondiging van een Hollywoodfilm over de Ontvoering) en er is ook een dvd over de Ontvoering. Daarna kwamen de succesvolle Heineken-ontvoering-kalender, de Willem Holleeder-koffiemok, de Willem Holleeder-tennisracket-hoes en het Willem Holleeder-dekbedovertrek. Dan ligt het inderdaad voor de hand om ook een Heineken Ontvoering Kidknap-app op de markt te brengen. 

 

 

Uitgever Sanoma stelt licht ronkend in een persbericht: ‘Beleef de Heineken ontvoering op je iPhone’. Dat beleven gaat onder meer met een Amsterdamse wandeltocht die Sjerp Jaarsma, mede-auteur van het Panorama-boek De Heineken Ontvoering, heeft uitgestippeld. Compleet met informatie over sleutellocaties zoals de fietstunnel bij het Amstel Hotel waar ooit van auto werd gewisseld.

Thuisblijven kan ook, de app biedt immers een ‘documentaire’ met archief van de televisie, geluidsfragmenten en foto’s plus een rondwandelende Sjerp Jaarsma die u vertelt over ‘het meest geruchtmakend misdrijf uit de geschiedenis’. Ook de losgeldbrieven van ‘de ontvoerders zelf’ (van wie anders?) zijn te zien met ‘originele spelfouten’ er nog in, als we het persbericht mogen geloven.

Volgens het persbericht zegt Telegraaf-verslaggever John van den Heuvel over Sjerp Jaarsma: ‘Jaarsma weet alles, echt alle details, ik denk zelfs nog beter dan de ontvoerders zelf.’

Dus voor de ontvoerders die op vrije voeten zijn is de app zeker een aanrader. Willem Holleeder kan er in de bajes nog even niet mee aan de gang want smart phones zijn daar verboden. 

Je moet even de tijd nemen voor de app, ook al omdat iedere locatie wordt ingeleid door een secondenlange projectie van de plek in kwestie in letters en een dreigend bedoeld muziekje. Maar dan verschijnt telkens uw gids Sjerp Jaarsma die u in – zoals dat heet – onvervalst Amsterdams bij de hand neemt.

Bijvoorbeeld: ‘Hier in de Van Beuningenstraat op nummer 205 komt op 18 augustus negentienzevenenvijftig de kleine Cornelis van Hout ter wereld. Zijn echte vader – ook Cornelis van Hout geheten – zat toen in de gevangenis.’ Waarbij Jaarsma even zijn wijsvinger heft, als een soort Erwin Krol die waarschuwt voor een najaarstorm.

Dan heeft de kijker de kleuterschool van Holleeder en Van Hout, en tal van andere schijnbaar onbijzondere plaatsen nog in het vooruitzicht. 

Kortom: de liefhebber kan de diepte in. Eerst thuis op de bank en dan de auto in voor de 220,3 kilometer lange tocht. Als het verkeer meezit moet dat in 4 uur en 23 minuten te doen zijn.