Of La S. getuigt is af te wachten

Gaat kroongetuige Peter la S. weer getuigen in het Passage-proces, vragen we zijn strafadvocaat Jan Peter van Schaik. ‘Ik heb afgeleerd om in deze zaak voorspellingen te doen’, reageert deze, ‘ik ga dat bevestigen noch ontkennen.’ Twee weken geleden kwam het bericht dat la S. weer in gesprek zou zijn met het het Openbaar Ministerie en het Team Getuigebescherming (TGB). Gisteren maakte de rechtbank bekend dat La S. zijn verzoeken aan de strafkamer die verband hielden met conflicten over zijn getuigebescherming heeft ingetrokken. Jan Peter van Schaik is de strafadvocaat van La S. en zegt zich verder te willen onthouden van commentaar omdat La S. ook in een civielrechtelijke procedure bezig is met een andere advocaat. 

‘Er zijn wel ontwikkelingen, anders waren de verzoeken niet ingetrokken’, zegt Van Schaik, die verder niets wil zeggen. 

Afgelopen zomer kwam La S. ernstig in conflict met het ministerie van Justitie. Er werden hem sancties in het vooruitzicht gesteld als hij zou spreken in het openbaar over zijn bescherming en hij mocht met familie en bekenden geen contact meer onderhouden. Zijn veiligheid zou niet meer voldoende zijn geregeld, stelde La S.

In De Telegraaf reageert vanmorgen Jan-Hein Kuijpers, één van de betrokken advocaten: ‘Hij wilde geld. Kennelijk is hem opnieuw een groot bedrag in het vooruitzicht gesteld. We willen allemaal weten hoeveel La Serpe krijgt, maar de rechtbank niet. Volgens mij perst hij justitie af. Straks houdt hij er wéér mee op.’

Met La S. is afgesproken dat hij een onbekende onkostenvergoeding krijgt en een onbekend bedrag om een bedrijfje te beginnen.

Tegen Crimesite voegt Kuijpers er nog aan toe: ‘Nu zit Dino Soerel binnen. Vrijwel het enige echte bewijs waarop die zit is de verklaring van La S. Als hij nu zijn mond verder houdt de zaak tegen Dino geen stand. Dus het OM is er alles aan gelegen om La S. pratende te houden. Ze willen hem ten koste van heel veel erbij houden.’

Op 15 november moet La S. verplicht verschijnen voor de rechtbank. Of hij dan wat zegt is nog afwachten.

Lees ook:

Rechtbank Passage: gewoon zo doorgaan.

Peter la S. onderhandelt weer

Advocaat La S.: hij kan niet anders.

De Telegraaf: La S. wil toch getuigen.