Offensief gemeente Amsterdam tegen gokhuizen

De meeste illegale gokactiviteiten in koffiehuizen en cafés in Amsterdam worden aangestuurd vanuit Duitsland. Dat schrijft De Telegraaf woensdagochtend. Uit cijfers die de krant heeft opgevraagd blijkt dat de gemeente sinds 1 januari 2015 veertien zaken om illegaal gokken heeft gesloten.

Istanbul

In heel 2014 was dat er slechts één. Gemeente en politie zijn het afgelopen jaar bezig geweest met een offensief tegen illegaal gokken. Het gaat steeds om cafés waar één op meerdere laptops staan (“gokzuilen”) Deze week heeft de gemeente het Turkse ontmoetingscentrum Istanbul dicht laten timmeren. Gokkers konden er spelen op voetbalwedstrijden.

Groot onderzoek

In november 2014 begon een groot onderzoek naar gokken door Duitse Turken. Toen ontdekte de politie in de Baffinstraat in Amsterdam-West illegaal werd gegokt. Bezoekers en uitbaters rekent de politie tot de zwaarste criminelen.  In tabakszaak Kadir aan het Lambertus Zijlplein in Amsterdam-West was er een geheime ruimte achter een schuifdeur aan.

Mavi Kösk

Crimesite voegt eraan toe dat afgelopen week in de Javastraat in Amsterdam-Oost Café Göreme werd gesloten op last van burgemeester Eberhard van der Laan. Daar werd ook een grote hoeveelheid heroïne aangetroffen. Bij een controle daar, op 2 december 2015, zijn vier mannen aangehouden. In 2013 werd in die buurt het Turkse Koffiehuis Mavi Kösk op het Javaplein dichtgespijkerd vanwege illegaal gokken, daar werden eerder 21 mensen aangehouden bij een inval.

De FIOD heeft de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar het gokcircuit. De Kansspelautoriteit gaf opdracht voor het onderzoek Gokzuilen.