Officier verzuimde pistool te zoeken

Een Rotterdamse officier van justitie heeft in de zaak van een schietpartij bij Rotterdam sinds april verzuimd naar het betrokken vuurwapen te zoeken. Volgens de advocaat van de verdachte is dat mede de reden dat de verdachte Jimmy R. donderdag op vrije voeten is gesteld door de rechtbank.

Douanier

Jimmy R. is de zoon van de beruchte Schiedammer Henk E. die vastzit in de grote coke-zaak met douanier Gerrit G. René F. is ook verdachte in die zaak maar is op vrije voeten en inmiddels internationaal gesignaleerd. De schietpartij vond plaats bij Simonshaven in de nacht van 30 op 31 maart. Betrokken waren in ieder geval René F. en Jimmy R.. René F. heeft in april verklaard dat Jimmy R. op hem schoot en hem verwondde, en dat hij ervan uit gaat dat Henk E. er opdracht voor gaf.

Maar Jimmy R. legde enkele weken later in april een verklaring af dat er sprake was van een worsteling en dat juist F. een wapen trok en hem probeerde dood te schieten.

Ontlastend

R. heeft toen ook gezegd waar hij het pistool heeft weggegooid nadat F. was gevlucht. R. heeft dat herhaald in een verhoor bij de rechter-commissaris. In oktober was er een pro forma-zitting bij de rechtbank van Rotterdam. Daar wees de advocaat van R., Arthur van der Biezen, de officier nog eens op de verklaring over het vuurwapen. Van der Biezen:

De officier van justitie zei dat hij het nog eens moest ‘nakijken’ in het dossier of mijn client dat inderdaad had gezegd. Ik heb er daarna nog een brief over gestuurd. Als het vuurwapen niet wordt gezocht dan krijgt R. geen eerlijk proces, want het is ontlastend bewijs voor hem. Er zitten sporen op het wapen. Misschien is het wel bij andere schietpartijen gebruikt. En bovendien: je kan toch niet in publiek domein een vuurwapen laten slingeren?

Het Openbaar Ministerie heeft inmiddels aangekondigd dat er aanstaande maandag door de politie zal worden gezocht op de door Jimmy R. aangegeven plaats.

Eerdere berichten:

Zoon Henk E. op vrije voeten gesteld

Verdachte mega-zaak overleefde schietpartij

Getuige beschoten in drugszaak

Medeverdachte douanier is Henk E.