OM: autodieven leverden liquidatie-auto’s

Het Openbaar Ministerie verdenkt een groep Rotterdammers ervan de de vluchtauto’s te hebben geleverd voor de liquidatie van de Amsterdamse beroepscrimineel Gwenette Martha en voor de poging diens vertrouweling Chahid Y. dood te schieten. Dat schrijft Het Parool.

BMW’s

De ‘criminele organisatie’ kwam in beeld in het onderzoek naar een mislukte liquidatie van een crimineel in Den Haag op 28 april 2014.  De hoofdverdachte is Ivan H. (33). Hij zou een week eerder met drie anderen in recreatiepark Port Zélande de BMW hebben gestolen waarin de daders na die moordpoging vluchtten. Justitie schetst een professionele organisatie die stelselmatig snelle auto’s stal, vooral BMW’s. Vervolgens verkochten ze die met valse kentekenplaten door aan andere criminelen. Ivan H. zou diefstal of heling van zeker negentien auto’s en een motor voor zijn rekening hebben genomen.

Golf

Na de moord op Gwenette Martha op 22 mei 2014 ontkwamen de schutters in een BMW die in de nacht van 30 op 31 maart was gestolen in Rotterdam. Ivan H. zou die auto aan criminelen uit de regio Amsterdam hebben verkocht. Op 4 juli 2014 zouden drie verdachten uit de groep een Volkswagen Golf hebben gestolen in Huizen die daarna op 17 maart 2015 met valse kentekenplaten is gevonden in Amsterdam. In de Golf lag een petfles met een brandbare vloeistof.

Chahid

De BMW waarin de schutters reden die 1 november 2014 in Almere Chahid Y. probeerden te liquideren, was in de nacht van 12 op 13 september gestolen in Bergen op Zoom. Op de valse kentekenplaten op de vluchtauto van de daders zaten vingerafdrukken van een verdachte uit de Rotterdamse bende. Uit afgeluisterde gesprekken concludeerde de recherche dat de verdachten wisten dat de voertuigen zouden worden gebruikt bij moorden.